Το «Πρώτο Θέμα» συνεχίζει την προσφιλή του τακτική των «αποκαλυπτικών ρεπορτάζ», εμπλέκοντας σε «σκάνδαλο» αυτή τη φορά τη γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Νατάσα Ξεπαπαδέα. Της προσάπτει ότι, ενώ κατείχε επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπεράσπιζε, ως νομικός, κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Αρτεμίου, αντιδικώντας μάλιστα με το ελληνικό Δημόσιο

Ads

Η Άντα Ψαρρά και η «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε με τη δικηγόρο, οι απαντήσεις της οποίας αποδεικνύουν ότι το επίμαχο δημοσίευμα, που έσπευσε να υιοθετήσει η Ν.Δ., βασίστηκε σε τρία ψέματα και μια μεγάλη κατασκευή.

Πιστή στη μέθοδο των «αποκαλυπτικών» ρεπορτάζ η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποφάσισε χθες να εμπλέξει στο γαϊτανάκι κατασκευής του σκανδάλου Βενεζουέλα-Πετσίτη-Αρτεμίου-Μαξίμου και τη γενική γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, δικηγόρο Νατάσα Ξεπαπαδέα. Προηγήθηκε η εμπλοκή του ονόματος της επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με αφορμή τη διαστρεβλωμένη και ανακριβή «αποκάλυψη» για δήθεν δυσμενή μετάθεση του στελέχους της αρχής που έλεγχε τους λογαριασμούς Πετσίτη.

Το περίεργο είναι ότι εκτός από το «Πρώτο Θέμα» εμφανίζεται και η Ν.Δ. σοκαρισμένη επειδή η Ν. Ξεπαπαδέα εκπροσώπησε πριν διοριστεί στη θέση της μια κυπριακή φαρμακευτική εταιρεία «με έδρα το δικηγορικό γραφείο του Αρ. Αρτεμίου».

Ads

image

Το «Πρώτο Θέμα»: «Η σημερινή γενική γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και διορισμένη από τον Ιούνιο του 2015 ως διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, εμφανίζεται ως πληρεξούσια δικηγόρος το 2016, το 2017 και το 2018 της κυπριακής εταιρείας “Hi-Med Solutions Ltd” με έδρα τα γραφεία του Αρτεμίου στη Λευκωσία – Αντιδίκησε με το ελληνικό Δημόσιο το 2018 υπερασπιζόμενη την κυπριακή εταιρεία. Συμπτώσεις που δίνουν την εντύπωση πλέον ότι παύουν να είναι συμπτώσεις(!). Ενα ακόμη πρόσωπο που βρίσκεται στην καρδιά της κυβερνητικής διαχείρισης και ειδικά σε θέματα διαφθοράς εμφανίζεται ως πληρεξούσια δικηγόρος του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ενώ την ίδια περίοδο ήταν στέλεχος στο υπουργείο Δικαιοσύνης […] τον Απρίλιο του 2018 προήχθη σε γενική γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ολα αυτά τα χρόνια εμφανίζεται παράλληλα ως πληρεξούσια δικηγόρος σε υποθέσεις του γραφείου του Αρτέμη Αρτεμίου, που αφορούν κυπριακή εταιρεία με έδρα το γραφείο του στην Κύπρο».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ν. Ξεπαπαδέα: «Ως πρώτη απάντηση στο συκοφαντικό δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” και σε όσους άκριτα το αναπαράγουν: Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να επιχειρείται η σπίλωση και ο στιγματισμός μου ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο συντάκτης και οι εμπνευστές της απίθανης κατασκευής θα κληθούν να λογοδοτήσουν αρμοδίως για το συκοφαντικό δημοσίευμα που μετατρέπει σε “σκάνδαλο” την κατά νόμον εκπροσώπηση ενός νομικού προσώπου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ζητήσουν την άποψή μου πριν με συκοφαντήσουν, καθώς ήδη γνώριζαν ότι ουδέν (ηθικώς ή νομικώς) μεμπτόν υφίσταται σε βάρος μου. Ομως, ακόμη και η παραπληροφόρηση έχει ως όριο την ηθική και τον νόμο για τα οποία δήθεν κόπτεται ο συντάκτης του δημοσιεύματος».

Το «Πρώτο Θέμα» έσπευσε στη συνέχεια να χαρακτηρίσει έξαλλη την αντίδραση της γενικής γραμματέως υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η «αποκάλυψη» για το γεγονός ότι η γ.γ. της Αρχής υπήρξε εκπρόσωπος του κ. Αρτεμίου, ενώ την εμφανίζει να εκπροσώπησε τον κ. Αρτεμίου σε υπόθεση αντιδικίας με το Δημόσιο το 2018! «Ηταν δηλαδή κυβερνητικό στέλεχος και ταυτόχρονα εξυπηρετούσε νομικά και τον Αρτέμη Αρτεμίου» (protothema.gr).

Αμέσως μετά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και αφού η «αποκάλυψη» υιοθετήθηκε από τα ΜΜΕ της Δεξιάς, έσπευσε να την υιοθετήσει ασμένως και η Ν.Δ. διά της εκπροσώπου της Σ. Ζαχαράκη ζητώντας μάλιστα: «Να απομακρύνει η κυβέρνηση από τη θέση της γενικής γραμματέως κατά της Διαφθοράς τη Νατάσα Ξεπαπαδέα έπειτα από την αποκάλυψη του “Πρώτου Θέματος” ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση γενική γραμματέας κατά της Διαφθοράς εκπροσωπούσε και τον ειδικό στις offshore Αρτέμη Αρτεμίου, που επιβεβαιώνει πόσο στενές είναι οι σχέσεις του Μαξίμου με τον “διαπλεκόμενο” δικηγόρο».

«Ο Πετσίτης που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, ο Αρτεμίου που τον χρηματοδοτούσε από την Κύπρο, τα ταξίδια του με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα και το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ είναι όλα κομμάτια της ίδιας σκοτεινής υπόθεσης», σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Ν.Δ. συμπληρώνοντας: «Οι κ. Τσίπρας και Παππάς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».

Ζητήσαμε από τη γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Νατάσα Ξεπαπαδέα τις διευκρινίσεις και τις απαντήσεις που δεν της ζητήθηκαν προτού το «Πρώτο Θέμα» και η Ν.Δ. την κρεμάσουν στα μανταλάκια με ψέματα.

Ψέμα πρώτο

Ν.Ξ.: «Ουδέποτε άσκησα το δικηγορικό λειτούργημα, ενόσω κατέχω την ιδιότητα της γενικής γραμματέως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Η δίκη στην οποία αναφέρεται το “Πρώτο Θέμα” έλαβε χώρα σε χρόνο προγενέστερο της ανάληψης των καθηκόντων μου ως γενικής γραμματέως. Η σχέση εργασίας που είχα τότε με το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συνιστά ασυμβίβαστο με την άσκηση των δικηγορικών μου καθηκόντων».

Ψέμα δεύτερο

Ν.Ξ.: «Η συμμετοχή μου ως δικηγόρου στην εν λόγω δίκη έλαβε χώρα, καθώς ανέλαβα την εκπροσώπηση της κυπριακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “Hi-Med Solutions (Cyprus) Ltd”, η οποία εμπορεύεται ιατρικά μηχανήματα. Κατά την 20ετή σταδιοδρομία μου εξειδικεύομαι στο αστικό και στο εμπορικό δίκαιο και έχω εκπροσωπήσει εταιρείες με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας με έδρα στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.Η “Hi-Med Solutions (Cyprus) Ltd” είχε εκτελεστή δικαστική απόφαση σε βάρος ελληνικής εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο (σ.σ. θυγατρικής της εταιρείας Λαυρεντιάδη) και μου ανατέθηκε από την ίδια την εταιρεία η εκτέλεση στην Ελλάδα της απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου. Σημειωτέον ότι η εν λόγω κυπριακή εταιρεία “Hi-Med Solutions Cyprus Ltd” υφίσταται από το έτος 1998, έχει αναπτύξει πολυετή εμπορική δραστηριότητα με μεγάλο κύκλο εργασιών τα προηγούμενα έτη και δεν είναι offshore».

Στη συνέχεια η Ν. Ξεπαπαδέα μάς εξηγεί ότι στη δίκη το ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε την οφειλή της εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη και το νόμιμο των απαιτήσεων της κυπριακής εταιρείας που η ίδια εκπροσωπούσε, όμως άσκησε ανακοπή και μέχρι τώρα δεν έχει καταβάλει το ποσό.

Ψέμα τρίτο

Ν.Ξ.: «Επίσης ουδέποτε ήμουν συνεργάτις ή εκπρόσωπος στην Ελλάδα, όπως ψευδώς αναφέρεται, της δικηγορικής εταιρείας του κ. Αρτεμίου και μάλιστα “επί σειρά ετών”».

Η Ν. Ξεπαπαδέα συμπλήρωσε τις απαντήσεις της δηλώνοντας: «Είναι πρόδηλο ότι η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” διαστρέβλωσε τα παραπάνω, προκειμένου να παραπληροφορήσει το αναγνωστικό κοινό και να δημιουργήσει συνειρμούς και συσχετισμούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προς ικανοποίηση ευτελών πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς οι εμπνευστές και ο συντάκτης του παραπλανητικού δημοσιεύματος, χωρίς δισταγμό, παραβίασαν τον νόμο και την ηθική του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, σπιλώνοντας την προσωπικότητά μου και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. αντιδρούσε σφοδρά όταν δεχόταν κριτική για το γεγονός ότι βουλευτές της και επιφανή στελέχη της εκπροσωπούσαν όχι μια εταιρεία αλλά ενόχους μεγάλων σκανδάλων που στοίχισαν δισεκατομμύρια στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης υπήρξε δικηγόρος του Φλώρου στην υπόθεση της «Energa Hellas Power» όντας ταυτόχρονα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης απαντώντας με εξώδικο σε μια απλή αναφορά της «Εφ.Συν.» σε δημοσίευμα που αφορούσε τον ρόλο του στην υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν» δήλωνε ότι: «Και για να τελειώνουμε με τις ανοησίες: η δικηγορία είναι λειτούργημα, ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η υπεράσπιση βαθιά ηθική πράξη, ο δε υπερασπιστής ιερό πρόσωπο για τη δικαιοσύνη, είτε υπερασπίζεται κατά συρροή δολοφόνους είτε τρομοκράτες είτε καταχραστές του Δημοσίου». Αραγε ο Μ. Βορίδης και ο Χ. Αθανασίου έχουν πληροφορήσει σχετικά το κόμμα τους που σπεύδει να ζητήσει παραίτηση και μάλιστα για υπόθεση που αφορά τις διεκδικήσεις μιας εταιρείας και δεν έχει κανενός «ηθικού» περιεχομένου βαρύτητα;

Η κατασκευή

Το όνομα του δικηγόρου Αρτεμίου είναι εδώ και πολλούς μήνες το προτιμώμενο όνομα από τo σύνολο 77 μεσαζόντων δικηγορικών γραφείων εκπροσώπων εξωχώριων εταιρειών που μόνο στην κυπριακή λίστα ανέρχονταν σε 6.300 offshore (σε Λευκωσία και Λεμεσό) και περιέχονται στα γνωστά Panama papers. Αρχικός λόγος της αναφοράς στον συγκεκριμένο δικηγόρο, το διαρκές αναμάσημα της είδησης ότι ταξίδεψε το 2013 στη Βενεζουέλα με τον Νίκο Παππά, ενώ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν εκεί με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο δεύτερος λόγος που το όνομα Αρτεμίου απασχολεί τα «γαλάζια» ΜΜΕ και ολόκληρη τη Ν.Δ. είναι η σχέση του με τον Μανώλη Πετσίτη που υπήρξε φίλος του Ν. Παππά και «μπαινόβγαινε μέχρι το 2015 (!) στο Μαξίμου». Παράλληλα υπήρξαν καταγγελίες ότι ο ίδιος προφασιζόταν διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες επικαλούμενος φιλικές του σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ καταγγέλλεται -μεταξύ άλλων- ότι πήρε χρήματα από τον Λαυρεντιάδη προκειμένου να μεσολαβήσει για τα χρέη της χημικής βιομηχανίας στη ΔΕΠΑ.

Τελικά μετά τα δημοσιεύματα περί ΔΕΠΑ, Λαυρεντιάδη, Πετσίτη, Αρτεμίου κ.λπ. έχει διαταχθεί με παραγγελία της Ξένης Δημητρίου διπλή εισαγγελική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές και την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σχετικά με τον ρόλο και τους λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη.

Της χθεσινής «αποκάλυψης» του «Πρώτου Θέματος» προηγήθηκε έτερη «αποκάλυψη» για δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης από την επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέως Α. Ζαΐρη. Αφορμή, η μετακίνηση του στελέχους που μεταξύ άλλων σοβαρών υποθέσεων έκανε τους ελέγχους στους λογαριασμούς Πετσίτη σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει ήδη παραιτηθεί, ενώ όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» (2/4) είχε ολοκληρώσει τις έρευνες χωρίς να βρεθεί στους λογαριασμούς Πετσίτη τίποτα που να μη δικαιολογείται.

Τώρα τόσο η αντεισαγγελέας Α. Ζαΐρη όσο και το συγκεκριμένο στέλεχος της Αρχής έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε διαστρεβλωμένες διαρροές και την υποχρέωση μυστικότητας των ελέγχων τοποθετήθηκε με ανακοίνωση η επικεφαλής της Αρχής μετά την «αποκάλυψη» του «Πρώτου Θέματος».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών