Επικαιροποιημένο Μνημόνιο με νέα μέτρα που φέρνει σαρωτικές παρεμβάσεις σε εργασιακό και ασφαλιστικό είναι το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχετικό κείμενο περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κάθε δόσεις αλλά και νέες δεσμεύσεις για την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου που θα λάβουν τη μορφή επίσημης συμφωνίας.

Ads

 
Μεταξύ των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στο νέο Μνημόνιο, είναι ο «νέος εργατικός κώδικας» που σημαίνει την πλήρη κατάργηση του  υφιστάμενου εργατικού δικαίου καθώς και η σαφής αναφορά για νέα μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%. Σύμφωνα με την Αυγή, ορισμένες από τις εν λόγω παρεμβάσεις αναφέρονταν σε non paper που μοίρασε την Κυριακή της 30ης Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνεται επίσης ότι για τις νέες παρεμβάσεις υπήρχε η διατύπωση ότι αυτές είτε αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο ή ότι «το θέμα έκλεισε για φέτος».
 
Μεταξύ αυτών των αλλαγών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξίσωση των κατώτατων μισθών του Δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 25% στους μισθούς του δημοσίου και η «επικαιροποίηση των δαπανών για την κοινωνική προστασία».

image
Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα
 
Τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με την Αυγή είναι:
 
* Νέος Εργατικός Κώδικας. Ο νέος εργατικός κώδικας θα αντικαταστήσει, δηλαδή θα καταργήσει το υφιστάμενο εργασιακό δίκαιο, καθώς θα καθιερωθεί νέο «μοντέλο εργασίας» που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με δεσπόζουσα θέση που θα αποκτήσουν οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης.
 
* Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης του θεσμού των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης. Οι προσλήψεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ΕΠΑ και θα αφορούν ενοικίαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
 
* Αύξηση της μαθητείας. Ο στόχος είναι η ένταξη 40.000 νέων στις σχολές μαθητείας, προκειμένου γρήγορα η αγορά εργασίας να τροφοδοτηθεί με επιδοτούμενο (μέσω ΕΣΠΑ) και χαμηλόμισθο προσωπικό βασικής ειδίκευσης.
 
* Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.
 
* Νέα αναμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία.
 
* Μείωση τουλάχιστον κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πέραν των 3,9 μονάδων που έχει ήδη δρομολογηθεί.
 
* Πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα συρρίκνωση των δαπανών του Οργανισμού για επαγγελματική κατάργηση.
 
* Θα κλείσουν και θα μπουν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης 11 νοσοκομεία με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους κατά 25 εκατ. ευρώ.
 
* Πλήρης σύνδεση των προνοιακών εισοδημάτων με εισοδηματικά κριτήρια με στόχο τον περιορισμό επιδοματικών παροχών και εισοδηματικών ενισχύσεων στα όρια της φτώχειας. Η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα γίνει μόνο αν υπάρχουν χρήματα.
 
* Την απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει νέο νόμο για τις απολύσεις, ενώ στο μεσοδιάστημα με τροπολογίες θα αλλάξει η σημερινή μορφή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που θα έχει την έγκριση των σχετικών αιτημάτων.
 
* Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών (lock – out).