«Τροπικού τύπου» κυκλώνας σαρώνει την Κρήτη από το πρωί της Δευτέρας με καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Προβλήματα καταγράφονται και στους τέσσερις νομούς του νησιού και ιδιαίτερα στα Χανιά, όπου η βροχόπτωση είναι εντονότερη.

Ads

Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ενημερώσει για ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη, ενώ αργά το βράδυ η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.

Στα Χανιά λόγω της κακοκαιρίας καταγράφονται προβλήματα και ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Στην περιοχή του αεροδρομίου, εκτός από την έντονη βροχόπτωση και τη χαμηλή νέφωση, παρατηρούνται ριπές ανέμων μέχρι και 45 κόμβους. Δεκάδες είναι και οι κλήσεις που έχει δεχτεί η πυροσβεστική, από διάφορες περιοχές του νομού, για πλημμυρισμένους χώρους.

Στο Ηράκλειο, λόγω της βροχόπτωσης, κατέρρευσε η οροφή του σπιτιού ενός ηλικιωμένου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε πως δεν έχει υποστεί κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού. Προβλήματα έχουν αναφερθεί και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Τι είναι ο τροπικός τύπου κυκλώνας που πλήττει την Κρήτη

Ads

Σημειώνεται πως οι κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική, στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί. 

Ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα κι όχι τροπικό, ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με κύκλωνες όπως της Αμερικής, Κούβας για παράδειγμα».

«Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου, αυτός ο κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν και προκαλεί ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και από αύριο, Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα», σημείωσε.