Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με επίκεντρο τη διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα μας και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «περί τους σαράντα βουλευτές της ΝΔ δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να φέρει στη βουλή για ψήφιση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία απειλώντας με καταψήφιση».
 
Η πληροφορία για τους 40 «αντάρτες» βουλευτές έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, λόγω της σφοδρής κριτικής που είχε ασκήσει προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία γαλάζια στελέχη χαρακτήριζαν από «εθνικά επιζήμια» έως και «προδοτική». Πλέον, έχοντας ως κυβέρνηση υιοθετήσει τη Συμφωνία και τα οφέλη της, προώθησε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, πυροδοτώντας μια εσωκομματική «έκρηξη», η οποία ενισχύθηκε από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία.

«Θα ζητήσει 158 συγγνώμες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να «περάσει» τις συμφωνίες και για αυτό έχει παγώσει την ψήφισή τους στην ολομέλεια. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε εισηγητή να βρει, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ ήταν και το πρωτοφανές περιστατικό με την αφαίρεση του όρου «ιστορική» από το επίσημο ανακοινωθέν για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πόμπεο, το οποίο είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης: