Στο κοινό συμπέρασμα ότι άλλο σχέδιο εκτός από αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν υπάρχει στον ορίζοντα τον Βρυξελλών κατέληξε το Σάββατο η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λεττονίας.

Ads

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όσο και του συμπατριώτη του, του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα». «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…», επισήμανε ο Σαπέν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Ads

Διαβάστε σχετικά:

Υπαινιγμοί Σόιμπλε για Σχέδιο Β’ σε περίπτωση αδιεξόδου με την Ελλάδα

Τα «μάζεψε» ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών

Σε αναδίπλωση, πάντως, προέβη και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει πως είχε καταθέσει πρόταση για ένα «plan B» αναφορικά με την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή.

«Με τη χθεσινή μου αναφορά για ‘σχέδιο Β’ δεν αναφερόμουν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας».

Και στο βάθος η 11η Μαΐου

Εν τω μεταξύ, διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, παραδέχθηκαν το Σάββατο ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου.

«Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.