Η υπόθεση της πορείας της χώρας θυμίζει όλο και περισσότερο ελληνική τραγωδία. Η τραγική ειρωνεία εξελίσσεται σε τρία διακριτά επεισόδια.

Ads

Επεισόδιο πρώτο: Η Οικονομία. Οι θεατές γνωρίζουν την αλήθεια της ολέθριας ύφεσης και της ισοπεδωτικής ανεργίας που έρχεται απειλητική για εκατομμύρια Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς ο διεθνής τύπος, σαν άλλος μάντης, σε έναν καταπληκτικό μονόλογο έχει ήδη προαναγγείλει την επερχόμενη οικονομική καταστροφή.

Ο χορός των Ελλήνων στη σκηνή, ενδεδυμένος με μαύρους μανδύες ολοφύρεται και διεκτραγωδεί με τα μελανότερα των χρωμάτων όσα τραγικά πρόκειται να συμβούν το φθινόπωρο στη χώρα.

Εντωμεταξύ, το… τραγικό πρόσωπο, ο ηγέτης που θα μπορούσε με τις έγκαιρες κινήσεις του να περιορίσει το κακό και να ανακουφίσει τον πόνο από τη συμφορά που περιμένει το λαό του, αμέριμνος για ό,τι πρόκειται να του συμβεί σε λίγο καιρό, πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Αμφικτυονία σαν τουρίστας. Και αντί να συναντήσει τους νότιους συμμάχους της Αμφικτυονίας που αντιμετωπίζουν τον ίδιο με τους Έλληνες κίνδυνο, προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της χώρας του, εκείνος συναντά εθιμοτυπικά μόνο έναν εξ αυτών, τον Κύπριο ομόλογό του. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι σύμμαχοι, απόντος του… τραγικού, διοργανώνουν αγωνιώδεις αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ τους, διεκδικώντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη για τους ίδιους από την Αμφικτυονία.

Ads

Το επεισόδιο τελειώνει με τον τραγικό ηγέτη της χώρας που πρόκειται να καταστραφεί να επιστρέφει με άδεια χέρια, πλην όμως… χαρούμενος στη χώρα του. Εντωμεταξύ, ο χορός των ελληνικών ΜΜΕ, ενδεδυμένος πολύχρωμες φορεσιές και επιδεικνύοντας τα 20 εκατομμύρια Ευρώ που η τραγικός ηγέτης, ανύποπτος για ό,τι πρόκειται να συμβεί, αφειδώς του έχει μοιράσει για να τον εξαγοράσει, τον αποθεώνει, αποδίδοντάς του ανύπαρκτες ηρωικές πράξεις…

Επεισόδιο δεύτερο: Η Διαφθορά. Κάποια μέλη της πολιτικής οικογένειας του… τραγικού πρωθυπουργού έχουν διαπράξει κορυφαία πράξη διαφθοράς. Το σκάνδαλο αποκαλύπτει αγγελιοφόρος απεσταλμένος από τις Αμερικανικές Υπηρεσίες, οι οποίες διαθέτουν επιβαρυντικά στοιχεία για συγκεκριμένα μέλη της πολιτικής οικογένειας του… τραγικού, τα οποία υπέπεσαν στο έγκλημα του χρηματισμού.

Ο… τραγικός ηγέτης, μη γνωρίζοντας ότι οι θεατές γνωρίζουν ήδη την αλήθεια από το Στάσιμο, διαπράττει, εκτός σκηνής, τρομερό έγκλημα. Αθωώνει τους ενόχους της διαφθοράς και διώκει τους ενάρετους γέροντες και δικαστές που με ευσυνειδησία διέπραξαν το ανακριτικό καθήκον τους, κατηγορώντας τους για σκευωρία κατά της πολιτικής οικογένειας του ηγέτη.

Ο χορός, ενδεδυμένος με τους μαύρους μανδύες θρηνεί για το έγκλημα της συγκάλυψης του αμαρτωλού σκανδάλου. Πολύ περισσότερο όμως θρηνεί για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν ως αποτέλεσμα της ύβρεως, να τιμωρηθούν οι αθώοι αντί των ενόχων.

Εδώ, ο τραγικός ποιητής έχει αρχίσει να προετοιμάζει την κάθαρση.

Επεισόδιο τρίτο και τελευταίο: Ο εχθρός προ των πυλών. Όσο ο… τραγικός ηγέτης ασχολείται με την διάπραξη της ύβρεως της συγκάλυψης του σκανδάλου διαφθοράς και της δίωξης των αθώων ο εχθρός, εκμεταλλευόμενος τον εσωτερικό διχασμό και την πολιτική ανωμαλία, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Την κρίσιμη ώρα όμως που βρίσκεται προ των πυλών, έτοιμος να επιτεθεί, ο… τραγικός ηγέτης, ανυποψίαστος για όσα πρόκειται να συμβούν, κάνει αμέριμνος διακοπές στην Αντίπαρο, φωτογραφιζόμενος αυτός και η γυναίκα του με γνωστό σταρ του Χόλυγουντ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χρησιμοποιεί τρία πολεμικά ελικόπτερα, από εκείνα που κανονικά έπρεπε να είναι στα απειλούμενα από τον εχθρό σύνορα της χώρας, προκειμένου να μετακινηθεί ο ίδιος και η σύζυγός του κατά τις διακοπές τους, από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσουν την τραγωδία που ανεβάζει ο τραγικός ποιητής Αισχύλος.

Εδώ η τραγική ειρωνεία κορυφώνεται. Το επεισόδιο αυτό πρέπει να διδάσκεται στο εξής στις Φιλοσοφικές Σχολές ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα τραγικής ειρωνείας.
Ο Αισχύλος, ενήμερος προφανώς για την παρουσία του… αλαζόνα ηγέτη στην παράσταση, βάζει το φάντασμα του Δαρείου, την ώρα που περιγράφει την καταστροφή των Περσών, να κατακεραυνώνει την ύβρη της έπαρσης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επερχόμενη κάθαρση.

«Όταν ανθίζει η έπαρση, καρπίζει στάχυ θυμού. Συμφορά εσοδεύει»

Η τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας ολοκληρώνεται με την κάθαρση. Ο αλαζόνας πρωθυπουργός τιμωρείται για την έπαρση που επέδειξε, εκδιώκεται από την ηγεσία της χώρας του και εξορίζεται δια παντός από τον ελληνικό δημόσιο βίο.

Με τον χορό να συνεχίσει να θρηνεί, για τα δεινά που η ύβρις του αλαζόνα προκάλεσε στην πατρίδα του…