«Με τη συμμετοχή της στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει τον ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό», δήλωσε μεταξύ άλλων  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. 

Ads

O Αντ. Σαμαράς συνυπέγραψε μαζί με τους εκπρόσωπους των άλλων χωρών τη συμφωνία για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. 

Σημείωσε ότι «ο Νότιος Διάδρομος είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο ενεργειακής υποδομής, είναι ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα σήμερα. Ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας».

Επίσης, ανέφερε ότι «ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος ανοίγει πολλές δυνατότητες, καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ads

Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, συμπλήρωσε, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, ενώ υποστήριξε ότι «δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές».