«Έτος καμπής» χαρακτήρισε το 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, υποστηρίζοντας πως «από την αρχή θα υπάρξει κάποια ανακούφιση και στο δεύτερο μισό θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Ads

 
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε επίσης πως «αλλάζοντας το μείγμα πολιτικής – περισσότερα χρήματα μπαίνουν απ΄ αυτά που βγαίνουν – και δίνοντας έμφαση πια στις διαρθρωτικές αλλαγές, θα αλλάξει και η τάση της οικονομίας».
 
Στη συνέντευξή του υποστηρίζει πως «τα χειρότερα για τους πολίτες πέρασαν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από αύριο θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια» και σημειώνει πως «το κράτος θα μειωθεί αλλά δεν θα διαλυθεί».
 
«Το δημόσιο ισοπέδωνε για χρόνια και τους πολίτες αλλά και τους καλύτερους ανθρώπους του. Το νέο δημόσιο που θα προκύψει θα εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά και θα αναδεικνύει τον άξιο δημόσιο υπάλληλο. Θα είναι μικρότερο ασφαλώς αλλά θα είναι και πολύ πιο αποδοτικό», δήλωσε.
 
Για το ενδεχόμενο απολύσεων αναφέρει πως δεν θα γίνει τίποτα παραπάνω από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί με την επισήμανση ότι «μείωση προσωπικού δεν γίνεται μόνο με απολύσεις αλλά και με προσλήψεις κάθε χρόνο λιγότερων απ΄ όσους συνταξιοδοτούνται».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει πως η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και επιτίθεται σε συνδικαλιστικές οργανώσεις μεγάλων ΔΕΚΟ, που όπως λέει «φέρονται σαν να είναι οι ΔΕΚΟ, η δημόσια περιουσία, ιδιοκτησία τους. Τους λέω ότι δεν είναι ιδιοκτησία τους. Λειτουργούν συχνά ως ξεχασμένο «σοβιέτ».
 
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο υποστηρίζει πως «γίνεται προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών και των μισθωτών και των επιχειρήσεων χτυπώντας τη φοροδιαφυγή».
 
«Είναι πιο απλό, πιο αναπτυξιακό, μπορεί να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία και επανορθώνει σε μεγάλο βαθμό κάποιες από τις αδικίες που υπήρχαν πριν όπως η αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων», επεσήμανε.
 
Επιπλέον συμπλήρωσε πως δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα ένα τεχνικό σχέδιο που δεν εξέφραζε τις απόψεις της κυβέρνησης, ούτε κανενός από τα κόμματα που τη στηρίζουν υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται μεγάλη έκταση σε φήμες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε στις προθέσεις της κυβέρνησης».
 
Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «δεν τις θέλει κανείς, ούτε κι αυτοί που υποτίθεται ότι τις ζητούν». «Το να μιλάμε πάλι για εκλογές – ακόμη και να το συζητάμε – είναι τρέλα. Μόνο ως σενάριο καταστροφής θα μπορούσε να σταθεί», σημειώνει.
 
Παράλληλα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εντάσσει στο «λόμπι της δραχμής» και αναφέρει: «Τι σημαίνει μονομερής κατάργηση του μνημονίου ή των εφαρμοστικών νόμων του; Αυτό, και που το είπαν ήταν βούτυρο στο ψωμί όσων, εκτός Ελλάδας ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ».
 
Αναφερόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει επίθεση με αφορμή δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε πως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού. «Ακόμα και αν ο ίδιος δεν το κατάλαβε όταν το είπε, τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή», ανέφερε.
 
Σχετικά με τους με τους κυβερνητικούς εταίρους ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «όλοι μας – και ο Βαγγέλης και ο Φώτης κι εγώ – κατανοούμε ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ και που τις είχε ανάγκη η χώρα από πάντα» ενώ για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα «πρώτης γραμμής», τονίζει ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε κάτι που δεν έχει τεθεί.
 
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή απαντά αρνητικά και σημειώνει «καταφέρνουν από μόνοι τους να γίνονται απωθητικοί».

Ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στην Κύπρο για το τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου. Κατά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός  συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν τρέχοντα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
 
Από την Κύπρο ο θα αναχωρήσει για το Μόναχο, όπου θα έχει συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Όσλο στη Νορβηγία, για την παραλαβή (μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες) του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που φέτος απονέμεται στην Ε.Ε..