«Τα χειρότερα έχουν περάσει», υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι  «η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία».

Ads

 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η «δραχμοφοβία».
 
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα νέα μέτρα δήλωσε πως «θα είναι τα τελευταία» και εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο θα μπορεί να κάνει τη μεγάλη στροφή. «Μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα δεν θα είναι μια σύγχρονη τραγωδία, όπως την παρουσίαζαν σχεδόν όλοι μέχρι πρόσφατα. Θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας», δήλωσε.
 
Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως θα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και παρουσίασε τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα για να βγει από την κρίση.
 

  • Η πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι να συνειδητοποιήσουμε τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της χώρας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.
  • Η δεύτερη πρόκληση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς.
  • Τρίτη πρόκληση είναι η ανταγωνιστικότητα, την οποία χαρακτήρισε ως το «πάντρεμα του πιο προσγειωμένου ρεαλισμού με την πραγματοποίηση των πιο τολμηρών φιλοδοξιών».
  • Τέταρτη πρόκληση είναι όπως ανέφερε να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής, καθώς κανένα σχέδιο ανάταξης μιας οικονομίας δεν μπορεί να επιτύχει αν διαλυθεί η κοινωνία.
  • Τελευταία πρόκληση είναι κάθε κίνηση στο εξής να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.