Η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» χωρίς την επόμενη δόση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δηλώνει στη Handelsblatt ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται «προ της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησής της», σημειώνοντας μάλιστα πως εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, «μας περιμένει το χάος».
 

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για πόσο καιρό είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς τη δόση, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντά: «Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά ο κουμπαράς αδειάζει».
 
«Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση για μας», δηλώνει και προσθέτει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει εάν δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει «ή θα μπορούσε να δεχθεί ένα rollover της λήξης αυτών των ομολόγων».
 
«Θα μπορούσα επίσης να φανταστώ την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως εξετάζεται για την Ισπανία, όπου δεν θα  επιβαρύνει το κρατικό χρέος, αλλά θα διεξαχθεί απευθείας μέσω του ESM. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια σημαντική ανακούφιση», σημειώνει.
 
Αν καταρρεύσει η κυβέρνηση «μας περιμένει χάος»
 
Ο πρωθυπουργός περιγράφει επίσης με μελανά χρώματα την κατάσταση της χώρας, λέγοντας ότι εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, «μας περιμένει το χάος». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η χώρα είναι μεν έτοιμη να κάνει θυσίες αλλά πρέπει να είναι σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
 
Η κοινωνία, αναφέρει, απειλείται ως σύνολο από «λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς» και από την άνοδο «ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος», παραλληλίζοντας μάλιστα την συγκυρία με εκείνη της Βαϊμάρης. Όπως σημειώνει, η κοινωνική συνοχή «κινδυνεύει λόγω της αυξανόμενης ανεργίας όπως στη Γερμανία στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».
 
Υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει «μας περιμένει το χάος», σημειώνει ότι η πολιτική του βρίσκει συμφωνία ακριβώς επειδή «ο κόσμος γνωρίζει πως αυτή η κυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας». Προσθέτει πως η χώρα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες και «να σφίξει τα δόντια, αν και έχουμε χάσει σε πέντε χρόνια το ένα τρίτο του βιοτικού μας επιπέδου», αλλά πρέπει «να καταστεί σαφές πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».
 
Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί «φτάνουν μέχρι το κόκαλο», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως η χώρα «έχει φτάσει στο όριο του τι μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της».
 
Όσον αφορά τις σχέσεις με την γερμανική κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει το «σωστό τόνο» που βρήκε εσχάτως η Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως θεωρεί σημαντικό να επισκεφτεί η καγκελάριος την Ελλάδα. Πιο επικριτικός, ωστόσο, εμφανίζεται απέναντι στον Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής του μικρότερου κόμματος στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας πως «δεν είναι προφανώς και o καλύτερος σύμμαχός μας».