Τα βήματα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο την έξοδο από την κρίση παρουσίασε, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και εκείνων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Όσον αφορά τα περί επαναδιαπραγμάτευσης επισήμανε πως «το νόημά της δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Καμία αναφορά δεν έγινε στην ομιλία Σαμαρά  για τον εκλογικό νόμο. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Ads

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη. Και η πρώτη μάχη είναι η μάχη του προφανούς. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το προφανές. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στο λαό. Για να κερδίσουμε ξανά ως χώρα την αξιοπιστία μας», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντώνης Σαμαράς που χαιρέτισε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που τη σχηματίζουν, όπως είπε, «τρία κόμματα διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης» και εξήρε το θάρρος των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
 
Και μία από τις αλήθειες που πρέπει να πούμε είναι ότι «το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ξεφύγει από το στόχο του».

Κυρία επιδίωξή μας, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είναι να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση που παραλύει την χωρά. «Δεν επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις, θα κάνουμε τομές γιατί πρέπει όχι γιατί μας το ζητούν», σημείωσε.

Όσον αφορά το Μνημόνιο, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.
 
Στη συνέχεια παρουσίασε τα βήματα, βάσει των οποίων – όπως ανέφερε – θα εξέλθει η χώρα από την κρίση:
 
1.Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και εκείνων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.

Ads

Στο σημείο αυτό έκανε μίλησε για αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ με τη διαχείριση του δικτύου σε κρατικό έλεγχο, στρατηγική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όχι αποσπασματικά, οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Ακόμη έκανε λόγο για «προσεκτική» αποκρατικοποίηση εταιρειών υδάτων, με ρυθμιστικό έλεγχο του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, θα δοθεί επίσης προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
 
«Τις αποκρατικοποιήσεις δεν τις βλέπουμε ταμειακά για να καλύψουμε κάποιες τρύπες στο έλλειμμα, τις βλέπουμε αναπτυξιακά. Όποιος τις αναλαμβάνει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
2. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, όχι μόνο την έκταση του Ελληνικού, αλλά ολόκληρο το μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
 
3. Ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, παράκαμψη της γραφειοκρατίας ώστε να απορροφηθούν κονδύλια.
 
4. Κλείσιμο-συγχώνευση δεκάδων οργανισμών φορέων του δημοσίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις.
 
5. Μέτρα στήριξης της ρευστότητας και επιστροφή καταθέσεων σε τράπεζες.
 
6. Καταπολέμηση σπατάλης μέσω νέων τεχνολογιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά βήμα – βήμα μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων. Η νοσηρή γραφειοκρατία αποτελεί το νούμερο ένα εμπόδιο, δεν την κατανικάς με αποσπασματικά μέτρα αλλά με ολοκληρωμένη στρατηγική».
 
7. Συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο. «Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν επειδή τους χρωστά το κράτος – δεν μπορεί να απαιτεί το κράτος όταν δεν τους πληρώνει», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε:

  • Επέκταση του επιδόματος ΟΑΕΔ για έναν επιπλέον χρόνο με κοινοτικούς πόρους αλλά και η καταβολή επιδόματος ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους.
  • Περισσότερες δόσεις για εξόφληση φόρων
  • Πρωτοβουλία για τροποποίηση της βουλευτικής ασυλίας
  • Περιορισμός χρηματοδότησης κομμάτων
  • Περικοπές μη απαραίτητων βουλευτικών προνομίων
  • Περιορισμός του αριθμού των συμβούλων ειδικά των υπουργών
  • Ειδικό σώμα που θα εξετάσει τα «πόθεν έσχες» κυβερνήσεων από το 1974
  • Καταβολή συντάξεων σε λιγότερο από ένα χρόνο
  • Αναμόρφωση κανόνων Τειρεσία
  • Καταπολέμηση ακρίβειας
  • Μέτρα ανακούφισης δανειοληπτών με τη δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Τέλος, για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε πως θα ξεκινήσει άμεσα ο κοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων, για να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση Ιθαγένειας. «Και μαζί για ολόκληρο το νομικό πλαίσιο της Μεταναστευτικής πολιτικής».

Προηγήθηκε η ορκωμοσία Σαμαρά
 
Νωρίτερα τον όρκο του βουλευτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην Ολομέλεια, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

image
 
Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.