«Αλαζόνα, που απαγορεύει την ελευθερία της γνώμης» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας, σχετικά με όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές που ανέφεραν πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό αλλά θα ψηφίσουν για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για υπονομευτή των προσπαθειών της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ads

«Επανάσταση αποτελεί η ψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα συνέχισε: «Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων. Είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα».

«Όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Αλλά δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε», τόνισε απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα πως καλλιεργεί τον φόβο. «Ο κόσμος φοβάται, καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν τον φοβίσουμε εμείς, εσείς τον φοβίζετε», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριστούμε τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε πως «η συμφωνία για την επόμενη ημέρα είναι στο τραπέζι» και υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού του 2015. Ωστόσο ανέφερε πως θα υπάρξει «μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους», αναφέροντας πως από την επόμενη χρονιά «θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις». «Η πιστωτική γραμμή δεν είναι δανεισμός και βέβαια δεν μετρά στο χρέος, παρά μόνο αν, και όσο την χρειαστούμε»

Ads

«Η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε πως το χρέος είναι βιώσιμο και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «το πρόβλημα είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή» και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει και η αντιπολίτευση υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους Βουλευτές», τόνισε και πρόσθεσε: «Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύετε. Οι βουλευτές δεν θα δεχθούν να τρομοκρατηθούν».

Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λέγοντας, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, πως «ο κόσμος δεν θέλει εκλογές».

«Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Ήρθε η ώρα να τα ακούσετε μαζεμένα. Είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα, κ.Τσίπρα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.