Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύοντας ότι οι δολοφονίες δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας και ότι η δημοκρατία δεν θα υποκύψει σε αυτή. Την ίδια στιγμή επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον “άκρο”.

Ads

 
Ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι και τους δύο νεκρούς στο Νέο Ηράκλειο, τονίζει «Όχι, προς Θεού κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση»
 
«Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων. Υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα και ιδιαίτερα γι’ αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε. Ο λαός έχει πικραθεί από αυτό πολύ και πιστεύω ότι και λαός θα είναι ανελέητος και θα εισπράξει την καταδίκη του λαού ο οποιοσδήποτε δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον» προσθέτει.
 
«Χρειάζεται από τη μια πλευρά αυστηρότητα του κράτους και από την άλλη απαιτείται και μια ενωτική διάθεση» αναφέρει ακόμη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Εκτίμησε, δε, ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί, σχολιάζοντας ότι οι ψηφοφόροι της δεν έχουν ναζιστικές ρίζες αλλά ψήφισαν από αντίδραση.
 
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να βγει από την κρίση και τονίζει: «Είμαι 15 μήνες πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Και σας το λέω τώρα που τα γεγονότα είναι νωπά. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο το ζητούμενο».
 
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Επίσης είπε πως δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. 

Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια».

«Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα. Να υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι να πηγαίνουν να καταθέσουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν. Εννοώ ότι όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή και αυτό ακριβώς το οποίο αισθάνομαι είναι ότι αυτό ‘ναι μεν καταδικάζω, αλλά …’ είναι εκείνο που δίνει το δικαίωμα σε έναν κόσμο, είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε. 

Ads

Αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου

«Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποτελεί μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, της οποίας το περιεχόμενο είδαμε για άλλη μια φορά να εκφωνείται» αναφέρεται σε σχόλιο που γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν μπόρεσε ούτε μετά τις πρόσφατες δολοφονίες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, με ψευδή και ανυπόστατες κατηγορίες, υιοθέτησε μια επικίνδυνη λογική που υπονομεύει τη δημοκρατική αντιπαράθεση και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Παρά το απολογητικό του ύφος για τους συμβούλους του, ο κ. Σαμαράς δεν έπεισε πως δεν είναι ένας ακροδεξιός πολιτικός παλαιάς κοπής».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανεχθεί την παραμικρή κριτική. Αυτό είναι το δικό του πρόβλημα Δημοκρατίας. Όπως μαθαίνουμε από τις ΗΠΑ, βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει τον πρόεδρό του να αλλάζει θέσεις για το ευρώ σαν τα πουκάμισα…».