Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την τοποθέτησή του εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως «είναι το πρόβλημα και προκάλεσε την πρόταση των δανειστών». Όπως είπε πρόκειται για ένα δημοψήφισμα «πραξικόπημα» και πως αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός είναι να αποφασίσει το ναι ή το όχι στην Ευρώπη.

Ads

Όπως είπε «η πρόταση για δημοψήφισμα μας σέρνει έξω από την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης». «Δεν διαλέγουμε ανάμεσα σε εκείνη ή στην άλλη συμφωνία. Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη», δήλωσε και κάλεσε τον λαό σε καθημερινές διαδηλώσεις για να σταματήσει το «πραξικόπημα» και να παραμείνουμε στην Ευρώπη. «Προσχωρήστε στην εθνική συνεννόηση. Θα γίνει έτσι κι αλλιώς, ακόμη και χωρίς εσάς. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο λαός μας θα χάσει πολλά και δεν θα μπορέσει να διορθώσει. Καλούμε όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα να ματαιώσουν το πραξικόπημα».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουν ότι το καλύτερο μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη» και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «σύντομα θα γίνετε παρελθόν, που ελάχιστοι θα θυμούνται αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αφυπνίζεται», είπε και πρόσθεσε: «Για ποιο δημοψήφισμα μιλάτε. Δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο. Από την Τρίτη δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, ούτε πρόταση. Βρισκόμαστε στο Plan B και εσείς συζητάτε ακόμη για το Plan A. Απίστευτη ασυναρτησία. Φαιδρότητα στις πιο κρίσιμες στίμες της χώρας, αλλά δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα».

Ομιλία Α. Σαμαρά πρώτο μέρος πριν τη διακοπή

«Αποτύχατε κύριε Τσίπρα. Δραματικά και με πάταγο. Φέρατε πολύ χειρότερη συμφωνία, μια απαράδεκτη συμφωνία, αλλά τώρα οδηγείτε τη χώρα στην έξοδο από την Ευρώπη. Η συμφωνία που φέρνετε είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Φέρατε οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητα από το mail Χαρδούβελη. Υποσχεθήκατε 11 δις παροχές και φέρατε 8 δις μέτρα. Αυτός είναι ο προσωπικός σας εφιάλτης κ. Τσίπρα. Γιατί δεν φέρατε σε δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Δημιουργήσατε ύφεση χωρίς να έχετε πάρει ένα μέτρο. Καλείται τον λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπεί της χώρας του από την ΕΕ. Μήπως γιατί αυτή ήταν η αρχική σας επιδίωξη, να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ, πρώτα με τις εκλογές που προκαλέσατε και μετά με το αδιέξοδο που φέρατε τη χώρα».

Το δεύτερο μέρος

Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδοκιμάσει το δημοψήφισμα   λέγοντας πως θα προκαλούσε πραγματική χρεοκοπία. «Το ίδιο θα προκαλέσει και τώρα κ. Τσίπρα», είπε και συνέχισε: «Εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως όχι κάθε συμφωνία, αλλά θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή τη χώρας στο ευρώ».

Ads

«Δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία ένα δημοψήφισμα που γκρεμίζει ότι έχτιζε μια χώρα για σαράντα χρόνια. Εθνική ανεξαρτησία είναι να ζεις χωρίς δανεικά. Μας οδηγείται σε χρεοκοπία για να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας δεν διαχειρίζεται το πρόβλημα είναι το πρόβλημα. Μέσα σε πέντε μήνες φέρατε τη χώρα στο επίπεδο της Ζάμπια. Πριν δεν υπήρχε κανένα άγχος καμία αγωνία για την καταβολή συντάξεων και μισθών. Εσείς δημιουργήσατε την ανάγκη πενταπλάσιων μέτρων. Έχετε απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη. Και τώρα διχάζετε τη χώρα για μια κατάκτηση την ένταξη της χώρας στο ευρώ», τόνισε.

«Υπάρχουν χώρες που δίνουν μάχες να μπουν στην ΕΕ και εσείς καλείται τον λαό να αποφασίσει ουσιαστικά να βγει από την Ευρώπη. Η μόνη που θα ωφεληθούν είναι το λόμπι της δραχμής. Προκαλείται έναν αρμαγεδώνα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν λέτε εσείς απευθείας το όχι στους ξένους; Γιατί κρύβεστε πίσω από τον ελληνικό λαό; Γιατί γνωρίζετε πως θα πτωχεύσουμε και θα οδηγηθούμε εκτός ευρώ», ανέφερε.