«Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, τονίζοντας πως «η ψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει άμεσα για πάρουμε την επόμενη δόση». Σημειώνεται πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα (άρνηση ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά και διαρροές από ΠΑΣΟΚ) η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί από τους 176 στους 158 βουλευτές. Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη είχε το απόγευμα της Κυριακής ο Αντωνης Σαμαράς, αναζητώντας τη «χρυσή τομή» για να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες απώλειες. Ο Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά πρόθεσή του είναι να παραμείνει στην κυβέρνηση. «Ο Σαμαράς θα έχει την τύχη των Παπανδρέου και Παπαδήμου», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνουν λόγο για «απογοητευτική» ομιλία του πρωθυπουργού. «Η ομιλία Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων», αναφέρει το ΚΚΕ. 

Ads

«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τα μέτρα. «Παρά τις μεγάλες διαφορές μας στο παρελθόν και παρά τις τριβές που υπάρχουν πότε-πότε ανάμεσά μας, παλεύουν και εκείνοι για να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να αρχίσει η αναγέννηση αυτού του τόπου», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους για τους κυβερνητικούς εταίρους.
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «παλεύω προσωπικά για να πάρουμε ποσό μεγαλύτερο από τα 31 δις» και υποστήριξε πως δεν θα περικοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις, ενώ υποσχέθηκε πως τα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. «Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες μόλις βγούμε από τα ελλείμματα» ανέφερε. 
 
«Σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να πάρουν αποφάσεις και εκείνοι που λιποψυχούν, υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός και εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού», τόνισε και κάλεσε τους βουλευτές του να δώσουν μαζί τη μάχη απέναντι στους αντιπάλους «που μένουν κολλημένοι στο χθες».
 
«Σε τέτοιες ώρες, καλούμαστε ως βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας να υπηρετήσουμε τα ύψιστα συμφέροντα του έθνους», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «νίκες που επιτεύχθηκαν σε κρίσιμες μάχες που δόθηκαν σε δύο μέτωπα, εσωτερικό και εξωτερικό».
 
«Ψηφίζοντας τις επόμενες ημέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν και όσους προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω και να τη σύρουν ακόμη πιο πίσω» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «τις επόμενες ημέρες θα αποδείξουμε όλοι μαζί και το τονίζω το όλοι μαζί την ενότητα, το πείσμα μας και την πίστη μας στη νίκη».
 
«Aπό την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε τον άμεσο κίνδυνο να βγούμε από το ευρώ» ανέφερε και υποστήριξε πως «αν μας υποχρέωναν τώρα να βγαίναμε από το ευρώ θα χάναμε το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009».

«Η μόνη στάση ευθύνης και αξιοπρέπειας είναι αυτή της καταψήφισης του συνόλου των μέτρων και του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να έχει σύντομα την τύχη του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το μνημόνιο είναι η καταστροφή. Σημαίνει καταστροφή των δυνατοτήτων της χώρας για ανάπτυξη, διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση του κοινωνικού κράτους, φτώχεια, ανεργία, λουκέτα σε επιχειρήσεις», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
 
«Κάθε υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις, είναι τόσο φερέγγυα όσο και οι υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης και αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Στην πραγματικότητα η ψήφιση και νέων μνημονιακών μέτρων θα οδηγήσει σε ένα νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης που θα δικαιολογεί για τα μνημονιακά κόμματα τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πρέπει τώρα να μπει ένα τέλος»
 
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτηρίζουν «απογοητευτική» την ομιλία Σαμαρά. «Όταν κ. Σαμαρά αντιγράφετε από την κόλλα του κ. Παπανδρέου, του χειρότερου συμμαθητή σας, τότε θα πρέπει να αναμένετε ότι θα μείνετε μετεξεταστέος, με βαθμό κάτω από την βάση» δηλώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης.
 
Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «αδύναμος και άβουλος» να κάνει οποιαδήποτε πραγματική διαπραγμάτευση και να υπερασπιστεί τις εθνικές «κόκκινες γραμμές». Μόνη ελπίδα, όπως επισημαίνει, να αναζητηθεί μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων και την κυριαρχία της χώρας.
 
Το ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει πως «η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είναι η φωνή των μονοπωλίων, που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση, με τον λαό πτωχευμένο και χρεοκοπημένο». 

*Φωτογραφία του Παναγιώτη Τζαμάρου από το Fosphotos

Ads