Την πολεμική του κατά του ΣΥΡΙΖΑ κορύφωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τα Ιωάννινα, μια μέρα πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα και τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί. Αυτό το ατύχημα πρέπει να το εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή».

Ads

«Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες, βρισκόμαστε μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές και θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ανυποψίαστος για το τι μπορεί να συμβεί. Ο κ. Τσιπρας, ενεργώντας ανεύθυνα και επικίνδυνα, ανακήρυξε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, πάση θυσία», είπε και συνεχίζοντας την επίθεση επί προσωπικού δήλωσε ότι «αντιμετώπισα την πρωτοφανή αυτή καιροσκοπική αθλιότητα του κ. Τσίπρα με την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα που απαιτούν το αξίωμα του πρωθυπουργού και το συμφέρον της χώρας. Δεν επέτρεψα – σε όλη της διάρκεια του προεκλογικού αγώνα – δεν επέτρεψα σε κανένα, ούτε μέσα στη χώρα ούτε απ’ έξω να αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, να προχωρήσει με τόλμη μπροστά».

«Εδώ που φτάσαμε, με τον κ. Τσίπρα δεν έχω τίποτε να πω. Ποτέ στη ζωή μου δεν άκουσα τόσα ψέματα μαζεμένα, τόσες συκοφαντίες, τόσες ύβρεις, τόσες ασυναρτησίες, τόση ανευθυνότητα, τόση υποκρισία. Δεν με ενδιαφέρει το παραλήρημά του. Αλλά οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, δεν θα αφήσω να πάνε στράφι. Δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μια πρόταση. Επαναλαμβάνει συνέχεια, ότι θα “σχίσει τα μνημόνια” κι ότι “το ευρώ δεν είναι φετίχ”. Πότε-πότε τους ξεφεύγει ότι θα κάνουν “αναγκαστικό δανεισμό”. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, κοιμάται και ξυπνάει, με το όνειρο να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αλλά η χώρα δεν είναι φοιτητική συνέλευση παλαιάς εποχής. Δεν είναι μαθητικό “δεκαπενταμελές”. Η χώρα έχει ανάγκη από οικονομική δραστηριότητα. Και οι πρόωρες εκλογές σήμερα θα παρέλυαν την οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα για να έλθουν τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, για να έλθουν επενδύσεις στην οικονομία. Το “παιχνιδάκι” των πρόωρων εκλογών όλα αυτά θα τα τίναζε στον αέρα. Αποσταθεροποιεί τη χώρα. Θα καταρρεύσουν τα πάντα, πριν προλάβουν να τα γκρεμίσουν εκείνοι. Μόνο να καταγγέλλουν ξέρουν, να υπονομεύουν και να αποσταθεροποιούν», συνέχισε το κατηγορητήριο και μετά ζήτησε την στήριξη στις εκλογές λέγοντας:

«Ξέρω ότι παρά τις πικρίες και τις στενοχώριες που έχετε, στο βάθος της ψυχής σας γνωρίζετε πως έδωσα και δίνω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου για να ορθοποδήσει οριστικά η πατρίδα μας. Να μη ξαναγυρίσει ποτέ στον εφιάλτη που ζήσαμε. Ξέρω πως αυτόν τον αγώνα τον αναγνωρίζετε όλοι. Και σας χρωστάω γι’ αυτό. Όπως και ότι όλοι βλέπετε πως βήμα-βήμα πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Και δεν πάνε χαμένες οι θυσίες σας. Ξέρω, ακόμα, πως μέσα σας καταλαβαίνετε πως δεν είχαμε άλλο δρόμο να βαδίσουμε παρά μόνον αυτόν: τη δύσκολη ανηφοριά. Μακάρι να μπορούσα να σας οδηγήσω από ευκολότερους δρόμους. Ποιος δεν θα το ήθελε. Όμως δεν υπήρχε άλλη επιλογή και το ξέρετε.

Ads

Τώρα φθάσαμε ένα βήμα πριν από την κορυφή, και όσο εύκολο είναι τώρα να φτάσουμε εκεί, στην κορυφή, άλλο τόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε πίσω στον πάτο που ξεκινήσαμε. Γι’ αυτό και σας χρειάζομαι δίπλα μου, όσο ποτέ σταθείτε δίπλα μου με δύναμη και αποφασιστικότητα. Το ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να το δώσετε στις κάλπες αυτής της Κυριακής. Δεν γυρίζουμε πίσω. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω».