Για «εξαιρετικά ευοίωνες ενδείξεις» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαρά αναφερόμενος στον «ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας». Μιλώντας στο συνέδριο του Greek Energy Forum υποστήριξε επίσης πως όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι τονίζουν την σημασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ads

 
«Δεν πρόκειται για γνώμη αλλά για γνώση», είπε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν το ρόλο της Ελλάδας, η οποία μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας».
 
«Μόνο από την ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη που θα πετύχει κάθε στόχο. Φυσικά δεν θα βασιστούμε μόνο στην ενέργεια. Όλα αυτά προϋποθέτουν επενδύσεις, σταθερότητα, σοβαρότητα σχεδιασμού, συνέπεια εφαρμογής, εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες της Ελλάδας με τον κόσμο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας και όχι συμπεριφορές απομονωτισμού», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της πολιτική».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, ανάπτυξη πηγών μέσα στην Ευρώπη ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έξω, ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη». Επιπλέον αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες όπως σημείωσε αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με τον αγωγό TAP διασφαλίζεται η εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη», δήλωσε. Σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες έκανε λόγο για «θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και προοπτικές», ενώ υποστήριξε πως «η Ελλάδα από χώρα ελλειμματική στην ενέργεια» έγινε χώρα «με επάρκεια παραγωγής ενέργειας».