Έφαγαν μαζί – χωρίς γραβάτα – στην Καλαμάτα, εμφανίστηκαν επίσης μαζί στην λιτάνευση της εικόνας της πολιούχου Υπαπαντής, και αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το μήνυμα και το σύνθημα: “«Σήμερα”, είπε, “είναι μια μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη, για την Ελλάδα και για την Μεσσηνία. Την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα”.

Ads

Εν ολίγοις, η σημειολογία του τελευταίου 24ώρου στην αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαιώνει δύο στοιχεία: Την πλήρη εκχώρηση της πολιτικής ατζέντας – και της πολιτικής καθοδήγησης επίσης – της συντηρητικής παράταξης στον Αντώνη Σαμαρά και την, επίσης πλήρη, υιοθέτηση του συλλαλητηρίου της Κυριακής από την Νέα Δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα, και οι πολιτικοί συμβολισμοί και η “υιοθέτηση” του συλλαλητηρίου πάνε ένα βήμα παραπέρα – στην στρατηγική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να επενδύσει στην μετατροπή της συγκέντρωσης για το Μακεδονικό σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Και, μέσω αυτής, να διαμορφώσει τις συνθήκες για ένα νέο “κίνημα Αγανακτισμένων” που, κατά τις εκτιμήσεις τουλάχιστον του ηγετικού επιτελείου της Πειραιώς, μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης που δεν προκάλεσε το Μνημόνιο.

Ο σχεδιασμός του σκληρού άξονα

Πρόκειται για μια ανάλυση κι έναν σχεδιασμό που την πατρότητα του έχει ο άξονας της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος – ένας άξονας του οποίου ηγείται ντε φάκτο ο Αντώνης Σαμαράς, εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη, και συνεπικουρείται από τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκο.
Κατά τις πληροφορίες, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν εκείνος που εισηγήθηκε πρώτος, και εν τέλει έπεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάγκη άκαμπτης γραμμής στο Μακεδονικό ενώπιον της απειλής δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η – σοβαρή – αξιολόγηση αυτής της απειλής ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που οδήγησαν στην οριστική σκληρή στροφή της ΝΔ στο ζήτημα του Μακεδονικού. Ο δεύτερος ήταν το μήνυμα Σαμαρά και της – πλειοψηφικής – ομάδας βουλευτών που ελέγχει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Ads

Σ’ αυτό το πολιτικό κάδρο ωρίμασε και η ιδέα των “νέων Αγανακτισμένων”, με εισήγηση και πάλι Θεοδωρικάκου και με τον μηχανισμό της ΝΔ να κινείται έντονα και υπόγεια τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενισχύσει την προσέλευση του κόσμου στο Σύνταγμα την Κυριακή. Δεν είναι τυχαίο, δε, πως στελέχη του κόμματος όπως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Κυρανάκης και η βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή μίλησαν ήδη, δημοσίως, για “αντικυβερνητική διαδήλωση”, ενώ τα τελευταία 24ωρα εντονότατη είναι η δραστηριότητα διαύλων της ΝΔ στα social media προκειμένου να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Και ο Σαμαράς στο Σύνταγμα;

Το μήνυμα Σαμαρά από την Καλαμάτα, άλλωστε, ήταν και το σύνθημα προς τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να κατέβει στο συλλαλητήριο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό το παρών στο Σύνταγμα να δώσει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο συλλαλητήριο θα μετάσχουν έως και πάνω από τους μισούς βγουλευτές του κόμματος. Ηδη, έχουν δηλώσει πως θα βρίσκονται στον Σύνταγμα οι Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου,  Γιάννης Βρούτσης, Κώστας   Τζαβάρας, Βασίλης Κικίλιας,  Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη.

Στον αντίποδα, επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα των συλλαλητηρίων έχουν εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Γιώργος Κύρτσος.
Η μετριοπαθής κεντροδεξιά, όμως, αποτελεί – στην παρούσα τουλάχιστον φάση – σιωπηλή μειοψηφία στην ΝΔ. Και αφήνει χώρο στην συμμαχία Σαμαρά – Μητσοτάκη, εν αναμονή των πολιτικών μηνυμάτων του συλλαλητηρίου και των επόμενων δημοσκοπήσεων…