Στις 7 Ιουνίου του 2022, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε με δήλωσή του τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου επειδή «ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.. άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα».

Ads

Ο κ. Οικονόμου αναφερόταν σε μια εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν, στις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ».

Την καθυστερημένη καταγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ζητούσε και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε τότε ως προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από τα θέματα της ακρίβειας αλλά και κυβερνητική «εκδίκηση» για την κλήση της κ. Τουλουπάκη στην Διακομματική Επιτροπή κατά της διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία ο ίδιος είχε προτείνει και προωθήσει.

Στη δήλωση του, ο κ. Οικονόμου δεν προσδιόριζε ούτε τον χρόνο ούτε τον τόπο της εκδήλωσης, του κ. Κούλογλου. Ανέλαβε να το κάνει μερικές ώρες μετά η iefimerida. σε ανάρτηση της, γράφοντας για την Ολομέλεια της Ευρωβουλής που διεξαγόταν στο Στρασβούργο:

Ads

«Ενώ χθες το Ευρωκοινοβούλιο έβγαζε έκθεση κατά της Τουρκίας, με καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν και μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τι συνέβαινε σε διπλανή αίθουσα; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος κατηγορούσαν την πατρίδα μας».

Διαβάστε: Το i-πούλιτζερ, η κοινωνία -πράγματι- ώρα μηδέν και τα βραβεία Βατόμουρα

Δηλαδή το site iefimerida μετέθεσε την χρονική στιγμή (ένα μήνα μετά), τον τόπο της πραγματοποίησης της εκδήλωσης (από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο) και κατασκεύασε «διπλανή αίθουσα» παραβιάζοντας όλες τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας περί είδησης (που, πώς, πότε, ποιος, γιατί).

Ο κ. Κούλογλου έστειλε εξώδικο ζητώντας να δημοσιευθεί κείμενο για την αποκατάσταση των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Μετά την αρνητική στάση του iefimerida, ο κ. Κούλογλου υπέβαλλε αγωγή που εκδικάστηκε τις προηγούμενες μέρες.

Σαμαράς: «ένα σοβαρό άρθρο γνώμης επί του προσφυγικού ζητήματος»

Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε εγγράφως σε συμβολαιογράφο, ενώ ο κ. Γεωργιάδης επί μακρόν στην ακροαματική διαδικασία. Από την πλευρά του ενάγοντος Σ. Κούλογλου, κατέθεσε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη που είχε παρακολουθήσει την «αυθεντική» εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι θεώρησαν την επιστράτευση ενός πρώην πρωθυπουργού και ενός υπουργού και αντιπροέδρου της ΝΔ ως μαρτύρων υπεράσπισης, ως μία προσπάθεια «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης, ώστε να μετατοπιστεί η προσοχή του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ως έκφραση γνώμης μια σκοπίμως παραποιημένη είδηση, που είχε στόχο τη συκοφαντική δυσφήμιση του Σ. Κούλογλου.

Πράγματι, στην ένορκη κατάθεσή του, ο κ., Σαμαράς, αφού δηλώνει ότι «έχω την καλύτερη άποψη για τον κ. Ράπτη (ιδιοκτήτη της iefimerida-ΣΣ) και την κ. Γιαννακά, που είναι και η συντάκτρια του άρθρου», δηλώνει ότι «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δημοσιογράφοι, που είναι μάλιστα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Κούλογλου, στρέφονται κατά συναδέλφων τους, ενώ έχουν κάθε δυνατότητα να αντιπαρατεθούν δημοσίως με την απεριόριστη πρόσβαση που έχουν στα Μέσα..

..Το ίδιο ισχύει και για τα πολιτικά πρόσωπα για την κριτική που δέχονται και θέλω να σημειώσω ότι και εγώ ο ίδιος ποτέ δεν έχω ασκήσει αγωγή σε βάρος δημοσιογράφου, pastedGraphic.png πλην μίας και μοναδικής φοράς που προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μου από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο και όχι χρήματα».
Και προσθέτει για  το άρθρο «Ο διασώστης Ιάσονας και ο Στέλιος Κούλογλου», ότι «άποψή μου είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό άρθρο γνώμης επί του προσφυγικού ζητήματος».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν αναφέρεται καθόλου στη « μετακόμιση» του περιστατικού σε άλλη πόλη και μάλιστα σε «διπλανή αίθουσα » και περνάει επί τροχάδην την αλλαγή της ημερομηνίας της εκδήλωσης, η οποία, καταθέτει, «τοποθετείται χρονικώς λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Γεωργιάδης: «Δηλαδή το ότι έγινε ένα μήνα πριν τι αλλάζει;»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε αρχικά ότι «δεν κατάλαβα ειλικρινά κυρία πρόεδρε πού στηρίζεται αυτή η αγωγή. Δεν έχει απολύτως τίποτα το ψευδές, απολύτως τίποτα το συκοφαντικό.. το “διπλανή αίθουσα” που γράφει είναι μεταφορικό πράγμα. Για εμάς που ασχολούμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρυξέλλες – Στρασβούργο απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους είναι το ίδιο πράγμα. Δεν διαφέρει..

..Τώρα το αν είναι ένα μήνα πριν θέλω να είμαι ειλικρινής εγώ δεν έχω καταλάβει πού είναι ακριβώς το πρόβλημα. Δηλαδή το ότι έγινε ένα μήνα πριν τι αλλάζει»!

Μάλιστα ο αντιπροέδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν. Αλλά εξέφρασε την πρωτότυπη άποψη, ότι το πλαστό δημοσίευμα ήταν τελικώς για το καλό του Σ. Κούλογλου: 

«Όταν κατάλαβα ότι την έκανε  ένα μήνα πριν, για να είμαι ειλικρινής, το θεωρώ πολύ χειρότερο για τον κ. Κούλογλου και θα σας εξηγήσω και το γιατί. Αν την έκανε ταυτόχρονα (με τη συζήτηση για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο),  θα το έκανε για επικοινωνιακούς λόγους, για να σπάσει λίγο την κακή έκθεση της Ευρώπης κατά της Τουρκίας. Το να την έχει κάνει έναν μήνα πριν, πώς το αντιλαμβάνομαι εγώ; Το έκαναν για να εμποδίσουν την έκθεση για την Τουρκία.  Το έκαναν για να υπερασπιστούν την Τουρκία»!

Χριστακάκη: υπάρχουν κανόνες στη δημοσιογραφία

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Χριστακάκη κατέθεσε:

« ..ήμουνα στην εκδήλωση (στις Βρυξέλλες) προφανώς υπήρχε σαφής καταδίκη της Τουρκίας για το πώς χρησιμοποιεί το προσφυγικό για τα δικά της πολιτικά εσωτερικά ζητήματα…

..Υπάρχουν μερικοί κανόνες βασικοί στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δηλαδή επιβεβαιώνεις την είδηση, αυτό που θες να γράψεις, και δεν κάνεις μια σύνθεση για ένα ιδεολόγημα. Εδώ δεν είναι ζήτημα πολιτικής σύγκρουσης, αφορά τα γεγονότα.

..Πώς είναι δυνατόν να συνδέεις εκδηλώσεις που είναι άσχετες, εκδηλώσεις που δεν γίνανε, τόποι ξεχωριστοί, χρόνος διαφορετικός για να φτιάξεις ένα αφήγημα ότι τέλος πάντων η στάση του Κούλογλου είναι αντεθνική, ότι δεν είναι πατριώτης. ».

Η κ. Χριστακάκη ρωτήθηκε  και για το κείμενο στο εξώδικο Κούλογλου το οποίο δεν δημοσίευσε η iefimerida.

«-Έστειλε ( ο Κούλογλου-ΣΣ) ένα εξώδικο και τους κάλεσε να ανακαλέσουν. Δεν έπρεπε τουλάχιστον γι’ αυτό το χονδροειδές λάθος – λάθος εντός εισαγωγικών- την παραποίηση της ημερομηνίας του τόπου και των περιεχομένων των εκδηλώσεων, των ομιλητών και λοιπά, να γίνει μία διόρθωση; Να γράψει το iefimerida ένα δεύτερο άρθρο και να πει εντάξει, έγραψα κάτι λάθος..

– Συνήθως έτσι γίνεται, όταν εκτιμάς ότι έχεις κάνει λάθος».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.