Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη τη Δευτέρα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ωστόσο, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση. 

Ads

Με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και την επιστολή του υφυπουργού Κάμπετερ προς τους βουλευτές, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την κάλυψη του ελληνικού χρηματοδοτικού κενού, ο Αν. Σαμαράς ερωτάται εάν η Ελλάδα έχει πάλι ανάγκη οικονομική στήριξης.
 
Ο πρωθυπουργός απαντά πως «όχι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά πληροφορία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει στην πραγματικότητα ένα τρίτο πρόγραμμα. «Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου, που έχουμε κάνει», σημείωσε ο Αν. Σαμαράς.
 
Ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης

«Στο τρέχον πρόγραμμα αγγίζουμε τους στόχους μας κι αυτό επενεργεί. Φυσικά και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης η συμφωνία με την ΕΕ, ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας όπως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να υπολογίζουμε με ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερους τόκους. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα». 

Οι πολυεθνικές κάνουν επενδύσεις

Ο Αν. Σαμαράς διαφώνησε στον ισχυρισμό ότι οι μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεων προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. «Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις. Για μένα, ένα για μένα σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο», ανέφερε.

Ads

Τέλος, σημείωσε ότι στην οικονομία πολλά εξαρτώνται από τη ψυχολογία : «Μπορούμε να πούμε ήδη ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν, ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει επενδύσεις ή ότι εξήγγειλαν συγκριμένα σχέδια. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών και φέτος περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ».

Σόιμπλε: Θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση

Καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτιμά ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση. «Κατά την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος συμφωνήσαμε ότι στο τέλος της διάρκειάς του, τέλος του 2014, εάν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, που υποθέτω ότι υπάρχει, είμαστε διατεθειμένοι να το καλύψουμε με τη λήψη κι άλλων μέτρων, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα μέχρι τότε θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα- και υπάρχουν μερικά ακόμη να κάνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD. Όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει αυτά που θεωρεί αναγκαία η τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν «βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επανέλαβε: «Δεν βλέπω κούρεμα χρέους. Εδώ συμφωνώ πλήρως με τον έλληνα συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών». «Θα έχουμε πιθανόν μια περιορισμένη χρηματοδοτική ανάγκη, αλλά ένα κούρεμα χρέους, όπως το κάναμε πριν από δύο χρόνια, δεν θα υπάρξει άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το οποίο ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι ζητά ο Γ. Στουρνάρας, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα από τα στοιχεία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος – επιμήκυνση ή ελάφρυνση επιτοκίων. «Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο μέσο του έτους. Για αυτό – ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν χρειάζεται πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο το θεωρεί απαραίτητο. Σε αυτό επί της ουσίας δεν απέχουμε πολύ», κατέληξε.

Πηγή: Deutsche Welle