Σε δηλώσεις του για το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε ως είναι η πρώτη φορά που το μεταναστευτικό ζήτημα «ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια ατζέντα». Εκτίμησε δε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε η διπλή τραγωδία στην Λαμπεντούζα αλλά και συνεργασία χωρών του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Παρουσίασε, επίσης, θέσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης του θέματος.

«Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «είναι παράδοξο το γεγονός ότι αντί να φροντίζει η Ευρώπη να σταθεροποιεί την περιφέρεια, η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες την χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Αυτή θα πρέπει να συνίσταται από την «αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής των παράνομων μεταναστών, το να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο, το να προωθήσει η Ευρώπη την πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών χώρες προέλευσής τους, την ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα των δουλέμπορων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών, την αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης ώστε να αποθαρρυνθεί η διακίνησή τους».
 
«Στην Ελλάδα το 90% των παράνομων μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που υπάρχει πόλεμος και δεν δικαιούνται άσυλο», σημείωσε ζητώντας διαχωρισμό των μεταναστών που αιτούνται άσυλο και εκείνων που δεν το κάνουν.

Ads

Για την Mediterranean Task Force είπε ότι ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης μεταναστών, ενώ πρόσθεσε ότι ώς την επόμενη σύνοδο κορυφής στις 5 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια και καλύτερη οργάνωση. 

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται η χώρα να λάβει νέα “οριζόντια” μέτρα, κάτι που είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξή του και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα. Είμαστε σε διαπραγμάτευση» έλεγαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων και όχι των διαρθρωτικών αλλαγών»«Διαρθρωτικά μέτρα θα παίρναμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρόικα. Το να βάλουμε οροφή στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και να σταματήσουμε τα διοικητικά συμβούλια από τα παράλογα έξοδα είναι διαρθρωτικά μέτρα. Όπως και το ενιαίο μισθολόγιο είναι διαρθρωτικό μέτρο», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

ΚΚΕ: Απλά θα αυξήσουν την ταρίφα των δουλέμπορων

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αφού αρχικά πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην καταλήστευση λαών στη συνέχεις προσπαθεί να αποτρέψει τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα από το να φτάνουν στην Ευρώπη, προωθώντας νέα μέτρα καταστολής, παραπέρα ενίσχυση της Frontex, ακόμη και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, όπως η ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο». «Έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα καταστολής δε θα εμποδίζουν εξαθλιωμένους ανθρώπους από την προσπάθεια να ξεφύγουν από το θάνατο, τον πόλεμο και τη φτώχεια. Απλά θα αυξήσουν την ταρίφα των δουλεμπόρων και τον αριθμό των νεκρών μεταναστών και προσφύγων στην Μεσόγειο» σχολιάζει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.
 
Μέρκελ: Κουβέντα δεν είπαμε για το ελληνικό πρόγραμμα
 
Σε δικές της δηλώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είπε πως στην «πεντάλεπτη συνάντηση που είχα με τον κ. Σαμαρά δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος» και διευκρίνισε πως η γερμανική στάση δεν έχει αλλάξει.
 

«Η Μέρκελ είπε ότι με τον Σαμαρά,δεν συζητήθηκε καν η ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος.Τους θεωρεί “δεδομένους” και τους αδειάζει χοντρά!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ads

Ε.Ε.: Ανάπτυξη με καινοτομίες

Στην ατζέντα της Συνόδου, ψηλά ήταν και τα θέματα ψηφιακής οικονομίας και των καινοτομιών. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων των εργασιών φαίνεται πως «οι τομείς αυτοί παρέχουν ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης και απασχόλησης, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερες αναφορές στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Όπως αποφασίσθηκε τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα ζητήματα τον ∆εκέμβριο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.