Χωρίς καμία δέσμευση από τη γερμανίδα καγκελάριο ολοκληρώθηκε η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε τις αναφορές στο χρέος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως την ενημέρωσε ότι δεν απαιτείται άλλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για μετά το τέλος του προγράμματος. Για το ΔΝΤ σημείωσε ότι η συνεργάσια μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή.  Επίσης ευχαρίστησε την Αν. Μέρκελ για τη «γενικότερη στήριξή της» προς την Ελλάδα. Η καγκελάριος δήλωσε ότι «προσπαθούμε σε διμερές επίπεδο να είμαστε θετικοί απέναντι στην Ελλάδα» και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αντιπολίτευση: Θλιβερή εικόνα και λόγια παρηγοριάς

«Γυρισμός δεν υπάρχει. Δεν θα πάμε πίσω στα ελλείμματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη μας δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα των φοροελαφρύνσεων, στο να μειωθεί η ανεργία και να τονωθούν τα έσοδα».
 
Επίσης  αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και στα stress test τα αποτελέσματα των οποίων θα βγουν τις ερχόμενες ημέρες, όπως είπε. Με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης και των stress test «περιμένουμε μια τελική ρύθμιση για το θέμα του χρέους ώστε να φύγουν τα τελευταία εμπόδια και να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις», ανέφερε.

Υποστηρίζοντας  ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος γρηγορότερα απ’ ότι αναμένονταν, ανέφερε ότι το 2014 η Ελλάδα θα είναι πάνω από τους στόχους του προγράμματος και το 2014. Σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η για δεύτερη χρονιά βελτιώνεται η θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες. «Έχουν ακόμα να γίνουν πολλά αλλά με τις θυσίες του ελληνικού λαού η χώρα αφήνει την κρίση πίσω της».

Ads

«Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο» για το ΔΝΤ

«Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ. «Εχουμε μια συνεργασία. Δεν υπήρξε εύκολη, αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας μας. Η συνεργασία με το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή, και αν ολοκληρωθεί πριν από αυτή, θα είναι επιτυχία», πρόσθεσε.

«Τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς μπορούμε να τις καλύψουμε. Θα δούμε τι θα γίνει για τις επόμενες δόσεις του δανείου», σημείωσε.

Τέλος, o Αντ. Σαμαράς είπε ότι επεσήμε στη γερμανιδα καγκελάριο πως η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. «Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος», υποστήριξε.

Μέρκελ: Ελπίζουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα η χώρα θα περάσει σε ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Για τις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ότι «διαπιστώνουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα το συγκεκριμένο θέμα», ενώ ανέφερε ότι «προσπαθούμε σε διμερές επίπεδο να είμαστε θετικοί απέναντι στην Ελλάδα». Στάθηκε, ακόμη, στη βοήθεια που δίνει η Γερμανία σε ότι αφορά τις προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, ενώ έκανε λόγο και για πρόοδο που σημειώνεται με την βοήθεια της Task Force.

«Ξέρω πόσο δύσκολα πέρασαν οι Έλληνες και θα κάνουμε ότι είναι στο χέρι μας για να βοηθήσουμε», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διαπιστώνουμε πολύ θετική πρόοδο», συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ισχυρά δείγματα ανάκαμψης που υπάρχουν οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφέλειας μέσω του ΤΑΡ που περνά από τα εδάφη της», είπε επίσης. «Η Ελλάδα δεν είναι πια ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Πιθανότητα εκλογών

Η καγκελάριος όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ανέφερε ότι «σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού

«Θλιβερή η εικόνα» του πρωθυπουργού, η οποία «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση του Αν. Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα» αναφέρει στο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει», καταλήγει η ανακοίνωση.