Τον κυβερνητικό του εταίρο, Φώτη Κουβέλη, αδειάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απορρίπτοντας σε συνέντευξή του, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου τονίζοντας ότι «μια τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο, προεκλογικό κλίμα». Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της απλής αναλογικής επανήλθε στο δημόσιο διάλογο μετά από πρόταση του Φώτη Κουβέλη, η οποία βρήκε συμπαραστάτη και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα σε δική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επανέρχεται στο θέμα εκφράζοντας την προσδοκία του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές.

Ads

Κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Αντώνης Σαμαράς, απέρριψε ουσιαστικά την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι μια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου «θα δημιουργούσε σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο, προεκλογικό κλίμα».
 
Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς διέψευσε επιπλέον τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον επώδυνα μέτρα, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Σε ερώτηση για την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι «μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση της ελπίδας και της προοπτικής για την οικονομία και τη χώρα, θα υποχωρήσουν και οι ακρότητες και τα άκρα».
 
Έβαλε τέλος στις προσδοκίες Κουβέλη
 
Ο πρωθυπουργός έβαλε ουσιαστικά στον πάγο τους κυβερνητικούς εταίρους του. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, άνοιξε το ζήτημα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου θέτοντας θέμα απλής αναλογικής. Λίγες ημέρες αργότερα βρήκε συμπαραστάτη το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο, να προαναγγέλλει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ την απλή αναλογική.
 
Σήμερα ο Φώτης Κουβέλης επανέρχεται στο θέμα την ώρα που ο πρωθυπουργός απορρίπτει την αλλαγή εκλογικού νόμου, εκφράζοντας την προσδοκία του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές.
 
Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «μίζερη πολιτικά» την αντίληψη ότι η θέση αποσκοπεί στο να στερήσει από το ΣΥΡΙΖΑ το «αποκηρυγμένο και από τον ίδιο» μπόνους των 50 εδρών. «Δεν μπορώ να φανταστώ να αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για την οποία υπολογίζω ότι θα πάρει πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόταση Κουβέλη, στο ζήτημα είχε αναφερθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Ας τη φέρουν αύριο. Ό,τι και να κάνουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν τον πόθο του λαού μας για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή».
 
Ο Φώτης Κουβέλης στη σημερινή συνέντευξή του προχωρά πάντως ένα βήμα παραπάνω λέγοντας: «θα ευχόμουν να ψηφισθεί η απλή αναλογική και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τη ΔΗΜΑΡ, διότι χρειάζεται να υπάρξουν 200 ψήφοι στη Βουλή για να μπορεί να ισχύσει αμέσως».
 
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «με τις πολλαπλές του μετακινήσεις στα ζητήματα της Ευρώπης, αλλά και με τις πολιτικές του αντιφάσεις, ακυρώνει ουσιαστικά τον αυτοπροσδιορισμό του ως πολιτικής δύναμης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Επιπλέον, τονίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν χαρακτηρίζει τη ΔΗΜΑΡ «μνημονιακή δύναμη».
 
Τέλος, όσον αφορά στον διάλογο για την κεντροαριστερά, ο Φ.Κουβέλης σημειώνει: «Η ΔΗΜΑΡ προωθεί τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και θέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τη συγκεκριμένη πολιτική της παρουσία, την οποία και υπερασπίζεται, επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν ευρύτερη έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Πολύ, δε, περισσότερο δεν μας αφορά η συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ».

Δείτε επίσης στο tvxs.gr: Καθόλου απλή αναλογική