«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του για την προεδρία της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων σημείωσε λάθη κατά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος και κυρίως αυτό του πολλαπλασιαστή της ύφεσης ενώ αποκάλυψε ότι μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε εν πολλοίς από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Τέλος κάλεσε τους ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όχι με την πίκρα της κρίσης αλλά με την ελπίδα ότι την ξεπερνάμε. 

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, ωστόσο επέρριψε ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση και στους δανειστές. «Η χώρα μου δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια όσο ίσως δεν έχει ξαναδοκιμαστεί ποτέ μέλος της Ε.Ε. λόγω δικών της λαθών που συνεχίζονταν επί δεκαετίες, αλλά και λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών του ίδιου του ενιαίου νομίσματος και από σφάλματα που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος, όπως το σφάλμα του πολλαπλασιαστή που εκτιμούσε την ύφεση».


 
Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της. «Με άλλα λόγια: «we delivered» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως υποστήριξε: «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Προσπαθούμε τώρα να επιτύχουμε την ανάπτυξη για να επιτύχουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όλα αυτά τα επιτύχαμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της Ευρώπης». 

«Έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος. Τα επισήμανα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Τα σφάλματα αυτά τα διορθώσαμε όταν γίναμε κυβέρνηση. Πριν από ενάμιση χρόνο η χώρα μου ήταν στο χείλος της καταστροφής. Κάποιοι προεξοφλούσαν τη διάλυση της ευρωζώνης. Τώρα αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ. Είμαστε το σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο σημείο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες στα 6 χρόνια της ύφεσης απώλεσαν το 38% του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα ποσοστά της ανεργίας.
 
«Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα κατάφερε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ και μέσα στο πιο σύντομο διάστημα: Πέτυχε, μέσα σε τέσσερα χρόνια, μείωση του ελλείμματός της κατά 13% του σημερινού της ΑΕΠ! Αλλά για να το κάνει αυτό, υπέστη μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ που έχει υπάρξει ποτέ διεθνώς από την μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 30! Σε έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ο μέσος Έλληνας έχασε το 38% περίπου του βιοτικού τους επιπέδου σε σύγκριση με το 2007. Η ανεργία από 7% ξεπέρασε το 27%. Και στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε στο 60%. Εύχομαι το δράμα αυτό να μην το περάσει ποτέ μια άλλη χώρα». 
 
Οι Προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας κατά Σαμαρά
 
Τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης
Eμβάθυνση της ΟΝΕ με ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
Συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος
Επαναπροσδιορισμός θαλάσσιων πολιτικών
Ενίσχυση με στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ

Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές
 
Την κριτική για τη συνταγή του α’ μνημονιακού προγράμματος επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την παρουσίαση της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και διαβεβαίωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν βρίσκεται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα για να γίνουν οι εκλογές το 2016.
 

Ερωτηθείς για την επίδραση των πολιτικών της τρόικας και το ενδεχόμενο αποχώρησης ή παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε «είμαστε εκείνοι που αντέδρασαν από την αρχή σε κάποια σημεία που είχαν να κάνουν με την ανάπτυξη στον σχεδιασμό του α΄προγράμματος. Αργότερα, το ίδιο το ΔΝΤ, ομολόγησε το λάθος των πολλαπλασιαστών». Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις διαρθρωτικές αλλαγές.


 
Όσον αφορά στη συνέχιση ή όχι της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός απάντησε. «Στο κατά πόσον θα πρέπει το ΔΝΤ να υπάρχει ή όχι ως εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί πολλή μεγάλη συζήτηση, ίσως έχει αρχίσει, ίσως πρέπει να αρχίσει, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο προσφυγής σε εθνικές εκλογές σε περίπτωση που το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπωθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα. Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δεν αμφιβάλλει για το εάν θέλει την Ευρώπη ή όχι, αλλά για το ποια Ευρώπη θέλουμε».


 
«Οι Έλληνες δεν θέλουν αβεβαιότητες τύπου Grexit, η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρών ούτε για το μέλλον. Οδεύει πάνω σε μία λεπτή γραμμή μεταξύ απροκάλυπτου λαϊκισμού και συγκαλυμμένου εξτρεμισμού. Θέλουν να δημιουργήσουν φόβο. Και θέλω να τονίσω επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει να υπάρξουν πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε.
 
Χαρακτήρισε επιπλέον τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σταθμό για την ολοκλήρωση της τετραετίας, προειδοποιώντας πως όποιος «από κει και πέρα προκαλέσει εκλογές, ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

«Η αναπόφευκτη αναφορά στο ευρωκοινοβούλιο του Πρωθυπουργού στα λάθη του ελληνικού προγράμματος, στην υποεκτίμηση της ύφεσης αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απλή διαπίστωση», τονίζει η αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Ads

«Πρέπει να οδηγεί στην προώθηση μειζόνων αλλαγών, σε αποφυγή νέων μέτρων και σε σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με αναπτυξιακές διαδικασίες και επιλογές καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας, της εθνοκεντρικής θεώρησης και του κρατικού ηγεμονισμού πρέπει να αλλάξουν. Βασικό μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να είναι η αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο το ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ομιλίες του κ. Σαμαρά στο Στρασβούργο και του κ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα, εκπέμπουν την αγωνία για το ποιος θα γίνει ο εκλεκτός της ΕΕ και του κεφαλαίου, για να διαχειριστεί τον “πάτο” της κρίσης και την αναιμική πορεία ανάκαμψης που πιθανόν ακολουθήσει» δήλωσε.

«Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να συσκοτίσουν το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα και τα όποια ψίχουλα για εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας ακολουθήσουν, στηρίζονται στην κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων την περίοδο της κρίσης, καθώς και σε μια πορεία νέων θυσιών για το λαό χωρίς ημερομηνία λήξης» κατέληξε ο γ.γ του ΚΚΕ.