Σάλος προκλήθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να «εξυγιάνει» την Proton Bank που σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου θα κοστίσει στους φορολογουμένους 863 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

Ads

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ιδρύεται νέα «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank», στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Παρέχοντας τη Δευτέρα διευκρινίσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με αφορμή τις πρόσφατες επιλογές του σχετικά με την Proton Bank, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα στηριχθούν, αλλά είναι άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση»

Ads

«Αυτό που έγινε χθες το βράδυ με την απόφασή μου για την Proton Bank, σύμφωνα με την εισήγηση που μου υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ενδεικτικό. Εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή ή κακή, η άδεια της κακής ανακαλείται και τίθεται αμέσως σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η καλή ανήκει καθ’ ολοκληρίαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από το κράτος, η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από το Ταμείο – και στην καλή τράπεζα μεταφέρονται τα υγιή δάνεια, όλες οι καταθέσεις, και προστατεύονται πλήρως όλες οι καταθέσεις. Το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, εάν επρόκειτο να αποζημιώσει τις εγγυημένες καταθέσεις της Proton Bank», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό θα γίνει όταν και όποτε χρειαστεί, προκειμένου να νιώσει ο κάθε Έλληνας, ο κάθε καταθέτης και επενδυτής, ότι έχει απόλυτη προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «διάσωση εντός εισαγωγικών με κόστος 863 εκατ. ευρώ». «Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα “όπου υπάρχουν κέρδη ιδιωτικοποιούμε και όπου ζημίες κοινωνικοποιούμε”, ο δε κ. Λαυρεντιάδης που κατηγορείται για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τα επέστρεψε, συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση και την διοίκηση και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ποινική του δίωξη έπαψε. Τι σήμα δίνει αυτή η κυβερνητική απόφαση; Είναι νόμιμο, αλλά -για να θυμηθούμε τον Γ. Βουλγαράκη- όχι ηθικό», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του κ. Παπαδημούλη, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος δεν τεκμηρίωσε τους υπολογισμούς του. Κάλεσε δε, τον βουλευτή να υπολογίσει και να πει ποιο θα ήταν το κόστος της κατάρρευσης της Proton Bank, εάν δεν παρενέβαινε το κράτος.

Ερώτηση Παπαδημούλη

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Β. Βενιζέλο σχετικά με το πόσο θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό, το Δημόσιο και τους φορολογούμενους η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση κι αν αυτό υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες με προφανή κυβερνητική συμφωνία επήλθε οικονομικός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και του κ. Λαυρεντιάδη ο οποίος κατηγορείτο για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα την παύση της ποινικής του δίωξης.

Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει

Ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αποκάλυψε το Σάββατο ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες.

Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Χαμός στο διαδίκτυο

Η κρατικοποίηση της Proton Bank σχολιάζεται ευρύτατα στο Twitter. Ενδεικτικά μερικά σχόλια από χρήστες που δείχνουν το κλίμα οργής που επικρατεί.

  • Να κρατικοποιηθεί η Proton. Αλλά α)να δικαστούν οι υπεύθυνοι και β)τα έσοδά της να πάνε προς αποπληρωμή της ζημίας με τους ανάλογους τόκους.
  • Δε θα έπρεπε, αφού εμείς πληρώνουμε έτσι κ αλλιώς, κάποιος να μας ρωτήσει τι θέλουμε να σώσουμε και τι όχι
  • Την Proton την σώσαμεν, τον ΟΣΕ που είναι κ πιο χρήσιμος, γιατί δε θέλετε να τον σώσουμε
  • Ξέρεις τι είναι απελπισία; Να σε τρώει η πλάτη σου, να μη φτάνεις να ξυστείς και παράλληλα να διαβάζεις και για την Proton
  • Καλή κομπίνα όμως: ανοίγεις μια τράπεζα, δανείζεις 20 δικές σου επιχειρήσεις + ένα κόμμα από αυτή…κ πληρώνει το κράτος..
  • Αν θεωρείτε την εξαγορά Proton “σοσιαλιστική πρακτική κρατικοποιήσεων” κι όχι μέγιστη λαμογιά, εγώ προσχωρώ στον αναρχοκαπιταλισμό.
  • Ότι είναι Proton είναι και ηθικόν
  • Τι έγινε; Το ΧΑΑ δεν στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης για τη διάσωση της Proton; Αχάριστοι! Δεν εκτιμούν τις καλές φούσκες πια
  • The bankrupt Greek government is providing guarantees for the bankrupt Greek bank Proton… nice!