Αντιδράσεις και αποχωρήσεις από το λεγόμενο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας»,  του οποίου το σκοταδιστικό περιεχόμενο αποκάλυψε το Tvxs.gr και τελούσε  μάλιστα υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά τα μεσάνυχτα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της, όπως και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας. Μετά το σάλο και η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας. 

Ads

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα στο διαδίκτυο το  Συνέδριο έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής, ενώ την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν οι καλλιτέχνες Καίτη Γαρμπή και  Διονύσης Σχοινάς, όπως και οι παρουσιάστριες Ράνια Θρασκιά, Ναταλί Κακκαβά, και Σταματίνα Τσιμτσιλή, καταγγέλλοντας πως δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του συνεδρίου, όταν δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε διαφημιστικά βίντεο. Επίσης, κατέβηκαν από το site της διοργάνωσης όλα τα βίντεο (φωτογραφία επάνω) στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα. 

Στον απόηχο της κατακραυγής, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, έκανε αρχικά μια ανάρτηση στο facebook,  η οποία αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, δημιούργησε νέες εντάσεις. «Στηρίζουμε την απόφαση κάθε γυναίκας να γίνει ή να μην γίνει μητέρα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες κάθε γυναίκας όταν θέλει να γίνει μητέρα. Είναι ελεύθερη η επιλογή καθεμιάς να γράψει το μέλλον της με το δικό της χέρι. Η πολιτεία στηρίζει κάθε επιλογή της.» γράφει η ανάρτηση την οποία υπογράφει η κ. Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική και ισότητα των φύλων. 
 
Η ανακοίνωση εξαγρίωσε δεκάδες χρήστες και χρήστριες του facebook που απάντησαν πως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, είναι να αποσύρει την συμμετοχή και την στήριξη της στο συνέδριο. Ακολουθούν μερικά σχόλια: 
 
► «Τότε να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ από τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Αλτ-Ράιτ στα Γιάννενα, αντί να κάνετε ποστ! Η Καίτη Γαρμπή έχει πιο τίμια στάση από σας!»
 
► «Χμμμ … στριμωγματάκια και κροκοδείλια δακρυάκια βλέπω.κ. Συρεγγέλα άσε τις πολιτικάντικες μαλαγανιές της πεντάρας και γκρεμοτσακίσου να αποσύρεις την αιγίδα σου από το #συνέδριο της Ντροπής. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ΔΕΝ γίνεται καλή μου.»
 
► «Αποσύρετε τη συμμετοχή και καταδικάστε τότε. Οι κούφιες επικοινωνιακές στρατηγικές μητσοτακικής έμπνευσης δεν αρκούν»
 
► «Αυτό που λέτε είναι πολύ ωραίο και συμφωνώ…δεν θεωρείτε όμως λίγο άτοπο μια Γραμματεία υποτίθεται ισότητας των φύλων να υποστηρίζει ένα Συνέδριο που, ενώ υποτίθεται απευθύνεται σε γυναίκες, απαρτίζεται κατά μεγάλη πλειοψηφία από άνδρες και δη της Εκκλησίας; (φυσικά και ξέρουμε τι απόψεις θα ακουστούν)»
 
► «Αποσύρετε τη συμμετοχή σας από τη διοργάνωση-παρωδία. Ένα ακόμη εκκλησιαστικό συνέδριο που θα μιλήσουν ρασοφόροι μεγαλόσχημοι για τη γυναίκα όπως τοποθετείται κατά το θρήσκευμα. Θα είναι τόσο επιστημονικό όσο και η κυριακάτικη κατήχηση μετά τη Λειτουργία»
 
► «Απαράδεκτο και μισογυνικό το συνέδριο στα Γιάννενα, και ακόμα πιο απαράδεκτο που η ΓΓΟΠΙΦ συμμετέχει σ’ αυτό. Να αποσύρει τη συμμετοχή της. Αλλιώς αυτό το μήνυμα είναι κοροϊδία.»
 
► «Για να τα λέμε όπως είναι: στο βίντεο προώθησης του “1ου συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” (το οποίο στηρίζετε) ξεκάθαρα ενοχοποιούνται οι γυναίκες για το ΥΠΕΡΣΥΝΘΕΤΟ ζήτημα “υπογονιμότητας” της χώρας. Ως εάν θα ΟΦΕΙΛΑΝ να γεννούν παιδιά για το “μέλλον της πατρίδας”. Σαν να μην έχουν δικαίωμα στην επιλογή του ΕΑΝ, ΠΟΤΕ και με ΠΟΙΟΝ/Α θα τεκνοποιήσουν. Σαν να είναι εύκολη και δεδομένη σε κάθε περίπτωση η τεκνοποιήση, σαν να μην εξαρτάται από μια σειρά αμέτρητους παράγοντες, ακόμα και αν διακαώς μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι το θέλει. Σαν αυτό που “φταίει” για τη λεγόμενη “υπογονιμότητα” να είναι ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ πώς γίνονται τα παιδιά & πρέπει να “ενημερωθούμε”. Και σαν μην υπάρχει υψηλό ποσοστό παιδιών που περιμένουν να υιοθετηθούν. Υ.Γ. Κεντρικοί ομιλητές (μεταξύ άλλων) 11 ιερείς & ο Άδωνις Γεωργιάδης.»
 
► «Μια χαρά ξέρατε τι υποστηρίζατε, απλώς αντιδράτε λόγω της κατακραυγής. Είστε κατάπτυστη.»
 
► «Είπαν και κοίταξαν με τρυφερότητα τους παπάδες να αποφασίζουν τι θα κάνουν οι γυναίκες»
 
► «Κατά κοινή ομολογία η πολιτεία δεν στηρίζει με τον τρόπο που θα έπρεπε τις γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι στο τρέιλερ του συνεδρίου για τη γονιμότητα οι γυναίκες που δεν γίνονται μητέρες στοχοποιούνται ως μη χρήσιμες για τη κοινωνία. Απαράδεκτο το μήνυμα.»
 
► «Ναι, στηρίξτε μας γιατί ακόμα δεν μάθαμε τα Όρια και τις Επιλογές μας και δεν βρήκαμε παπά εύκαιρο να μας τα μάθει»
 
► «Να δηλώσετε άμεσα πως αποσύρεστε απ τη διοργάνωση , μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας με πολιτικάντικες δηλώσεις . Αποσύρετε οποιαδήποτε ανάμειξή σας με το συνέδριο της ντροπής»
 
► «Ντροπή σας!!!!σε όλους σας!!!έχετε ισοπεδώσει τα πάντα κ συνεχίζετε!!!δεν υπάρχουν λόγια να σας περιγράψουν δυστυχώς»«Οι ανακοινώσεις είναι καλές συμβολικά, αλλά δεν αρκούν. Αποσύρετε την υποστήριξη από το συνέδριο. Ήδη από την προώθησή του αναπαράγονται σεξιστικά στερεότυπα.»
 
► «Οι παπάδες τι σχέση έχουν με τη γονιμότητα; Γιατί οι ομιλητές είναι άνδρες κατά συντριπτικό ποσοστό; Αποσύρετε την υποστήριξη προς αυτό το συνέδριο το οποίο μόνο επιστημονικό δεν είναι»
 
► «Στηρίζουμε καθε μηχανή αναπαραγωγής που λειτουργεί καλά…. τις υπόλοιπες..error$%##€++++»
 
► «Μη απόσυρση από το κατάπτυστο συνέδριο σημαίνει συνενοχή»
 
► «Αν πραγματικά στηρίζεις την ελεύθερη βούληση της γυναίκας,τότε δεν συμμετέχεις ούτε και χορηγείς εκδηλώσεις που θεωρούν τη γυναίκα “μηχανή παραγωγής”. Εάν το έχεις πράξει (ας δεχθούμε ότι έγινε από ελλιπή πληροφόρηση ή από αμέλεια), αποσύρεις πάραυτα τη συμμετοχή σου. Αλλιώς, η δήλωση καταγράφεται στην κατηγορία…”χύνω μερικά κροκοδείλια δάκρυα για την ξεπέτα”!»

Ads

image

 Από τη μεριά της η Ελεονώρα Μελέτη με ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε πως αρνήθηκε την σχετική πρόταση παραθέτοντας του λόγους:

«Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Και καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί και ονειρεύεται.

Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα.

Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.

Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους.

Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα».

Μετά από έντονες διεργασίες, στη μία μετά τα μεσάνυχτα,  στο facebook και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας ανακοίνωσε ότι τελικώς αποχωρεί!
 

Αντιδράσεις γιατρών: Αγκαλιά στον μεσαίωνα του μισογυνισμού κράτος, ιεράρχες και μεγαλοκαθηγητές
 
Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από γιατρούς. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «άδειασαν» τον πρόεδρο Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για τη συμμετοχή του στο Συνέδριο, καθώς όπως ανέφεραν δεν έλαβε ποτέ έγκριση για τη συμμετοχή του ως εκπρόσωπος του Συλλόγου και για την παραχώρηση της αιγίδας. «Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ διαχωρίζουμε ρητά τη θέση μας από την αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του ΠΙΣ για την οποία ουδέποτε ενημερωθήκαμε και συναινέσαμε και την καλούμε να αποσύρει τη συμμετοχή και τη στήριξη που έδωσε στο συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο προσβάλλει βάναυσα την αυτοδιάθεση των γυναικών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι  Βαρνάβας Δημήτρης, Γατοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος και Ψαλτάκος Μιχάλης. 

Επίσης η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.), σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο «Αγκαλιά στον μεσαίωνα του μισογυνισμού κράτος, ιεράρχες και μεγαλοκαθηγητές» σημειώνει: «Με τον παραπλανητικό τίτλο «1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας – Όρια και Επιλογές» διεξάγεται στα Ιωάννινα 2 – 4 Ιουλίου 2021 ένα «ιβέντ» που συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά υποταγής του μεγαλοκαθηγητικού ιατρικού κατεστημένου στις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές επιλογές του συστήματος.
 
Το κείμενο της πρόσκλησης, το πρόγραμμα , τα τρέιλερ του «συνεδρίου» ξεκάθαρα  δίνουν το μήνυμα του μισογυνίστικου alt right σκοταδισμού : η αποστολή της γυναίκας είναι η αναπαραγωγή του είδους και ειδικότερα του … έθνους γι’ αυτό είναι απαράδεκτο στα νιάτα της να ασχολείται με σπουδές, καριέρες κλπ και να θυμάται την τεκνοποίηση «αργά». Κεντρικό ρόλο έχουν διάφοροι μητροπολίτες με διαλέξεις «ορθόδοξης χριστιανικής ηθικής» ως μέρος του … επιστημονικού προγράμματος. Επίσης υπάρχουν διαλέξεις και από σελέμπριτις τηλεπρωϊνάδικων με τίτλους του στυλ «πότε θα γίνω μάνα» κι αυτές ως μέρος του επιστημονικού προγράμματος.
 
Και όλα αυτά με διοργανώτριες τρεις πανεπιστημιακές Μαιευτικές – Γυναικολογικές κλινικές (Ιωαννίνων – Λάρισας – Αλεξανδρούπολης), με την αιγίδα της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την αιγίδα της ΠτΔ, με παρέλαση κορυφαίων κρατικών παραγόντων (της επιτρόπου ΕΕ κ. Κυριακίδου, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη κλπ) και φυσικά με κερασάκι στην τούρτα την διάχυτη προπαγάνδα υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της υποκρισίας : στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, της πόλης όπου θα διεξαχθεί το «Συνέδριο της Γόνιμης Ντροπής», είχαμε πρόσφατα την απόλυση της επικουρικής γιατρού Γαστρεντερολόγου Β. Τσακτσίρα επειδή διεκδίκησε τις νόμιμες γονικές άδειες για να φροντίζει το παιδάκι της. Μια απόλυση που έγινε με τις πλατούλες του κ. Κοντοζαμάνη και συνολικά της κυβέρνησης. Τόσο ενδιαφέρον για τις νέες εργαζόμενες μητέρες …
 
Αν κάποιοι νομίζουν πως θα μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω στο παρελθόν με τις γυναίκες άβουλα σκεύη αναπαραγωγής χωρίς δικαίωμα αυτοδιάθεσης στα σώματά τους και στις ζωές τους, είναι πολύ βαθιά γελασμένοι. Ο σκοταδισμός δεν θα περάσει.
 
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλεί :
 

  • Την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών, τους φοιτητικούς συλλόγους των ιατρικών σχολών αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους να αποδοκιμάσουν αυτό το αίσχος και να καλέσουν τους γιατρούς να μην το νομιμοποιήσουν με την συμμετοχή τους
  • Όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που υποτίθεται πως ασπάζονται τα στοιχειώδη γυναικεία δικαιώματα να πάρουν άμεσα θέση
  • Όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες του κινήματος να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις με αίτημα τη ματαίωση του «συνεδρίου».