Εκτός της ελληνικής αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου λόγω ενός ρατσιστικού σχολίου που έκανε στο twitter. «Εκτός της αποστολής τίθεται η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από την πλευρά του ο ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στη Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και καταδικάζει το «απαράδεκτο σχόλιο», όπως το αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, το οποίο «αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου». Τα «τιτιβίσματα» της Βούλας Παπαχρήστου προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις αλλά και θύελλα μηνυμάτων στο διαδίκτυο. 

Ads

«Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!» αναφέρεται στο συγκεκριμένο μήνυμα. 

image
 
Στα social media ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα είναι πολλά τα μηνύματα εκείνων που ζητούν από την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή να μην επιτρέψει στην Παπαχρήστου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αναφέρονται στο γεγονός πως κάνει retweet τα σχόλια του Ηλία Κασιδιάρη και της Χρυσής Αυγής.  
 
Με δηλώσεις που έκανε στο Contra.gr η ίδια η Βούλα Παπαχρήστου υποστήριξε ότι «δεν είχα καμία πρόθεση να μειώσω κανέναν. Σέβομαι όλους τους ανθρώπους και όλες τις φυλές. Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Εγώ ασχολούμαι μόνο με τους αγώνες. Το είδα κάπου αναρτημένο αυτό το σχόλιο και το ανέβασα κι εγώ».

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη και μέσω twitter. «Ζητώ συγγνώμη αν άθελα μου προσέβαλα ανθρώπους! δεν έχω καμία ανάμειξη με τα πολιτικά!!! Είμαι Αθλήτρια και μόνο!! Όλα αυτά που συνέβησαν δεν με εκφράζουν είμαι Αθλήτρια τίποτε άλλο!! Δεν συνηθίζω να προσβάλω ποτέ κανέναν… δεν είμαι αυτής της ιδεολογίας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ σε δήλωσή της στο sport fm είπε: «Έλεος δεν μπορώ να κάνω χιούμορ; Δεν ήθελα να μειώσω κανέναν. Το είδα στο Facebook γέλασα και για αυτό το ανέβασα. Πού να φανταστώ ότι θα με πουν ρατσίστρια και θα γίνει όλο αυτό. Πως γίνεται να είμαι ρατσίστρια και να έχω Βούλγαρο προπονητή;».

Ads

image

Σημειώνεται πως η διοίκηση της ΕΟΕ με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τη Βούλα Παπαχρήστου κάλεσε του αθλητές της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας να μην προβαίνουν σε δηλώσεις σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δε αφορούν αθλητικά θέματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Ρατσιστικό χιούμορ και “αστειάκια” που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. 
 
Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε πριν από την απόφαση τους αποκλεισμού, ζητούσε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες». «Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια “αστεία” θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

«Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής».
 
Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι δηλώσεις ρατσιστικού μίσους της αθλήτριας Β. Παπαχρήστου της Εθνικής ομάδας στίβου, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, βάλλουν ευθέως εναντίον του αθλητικού ιδεώδους και της συναδέλφωσης των λαών». Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απόφαση του αποκλεισμού κάνει λόγο για ορθή απόφαση, για μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια.