Σάλος έχει δημιουργηθεί μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του tvxs.gr για τους σκανδαλώδεις μισθούς που έπαιρναν στελέχη της διοίκησης της ΑΕΠΙ. Τις σφοδρές αντιδράσεις ακολουθεί η κίνηση του υπ. Πολιτισμού που σπεύδει να προωθήσει το – πολυσυζητημένο από πέρσι – νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Ads

Το tvxs.gr έφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ στην ΑΕΠΙ. Σύμφωνα με αυτό, οι μέτοχοι μοίραζαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών δίνοντας αστρονομικά ποσά (μέχρι 52.000 ευρώ μισθούς το μήνα!) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα. 

Την ίδια στιγμή που η ΑΕΠΙ κατέρρεε εξαιτίας των αμοιβών, ύποπτων συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες χωρίς τιμολόγια και ενώ πολλοί καλλιτέχνες έπαιρναν ψίχουλα. Μόνο  για την περίοδο 2011 – 2014 τα μέλη του ΔΣ και συγγενείς τους έλαβαν αμοιβές 7,4 εκ ευρώ, ενώ πληρώθηκαν άλλα 7,2 εκ ευρώ σε συνδεδεμένη εταιρία για τεχνική υποστήριξη. 

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr: 

Το υπουργείο Πολιτισμού σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ» και προσθέτει: 

«Σύμφωνα με την πρόταση, οι οργανισμοί και οι οντότητες υποχρεούνται πλέον να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους, την πολιτική τους, τα αμοιβολόγιά τους και οφείλουν να καταρτίζουν ετησίως έκθεση διαφάνειας που συμβάλλει στον έλεγχό τους από το κοινό, δικαιούχους και χρήστες. Όλα αυτά δίνουν τέλος στους παχυλούς μισθούς μελών ΔΣ οργανισμών, σε δικαιούχους που δεν αμείβονται δίκαια για το έργο τους, σε χρήστες που δεν ξέρουν σε ποιους και τι ποσό πρέπει να πληρώσουν». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου: 

«Στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ. 

Από την αρχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η προσπάθεια να τεθούν σαφείς κανόνες στο χώρο της διαχείρισης των συλλογικών δικαιωμάτων και να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι θεσμοί για την προστασία της δημιουργικότητας, τη δίκαιη αμοιβή των δικαιούχων και τη διαφάνεια υπέρ των χρηστών. 

Με τις ενέργειες αλλά και με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσής του στη Βουλή, ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αλλάζει. 

Υπό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης προωθεί τη με διαφάνεια και λογοδοσία λειτουργία τους. 

Πλέον όλοι οι οργανισμοί, και η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αποκτούν Γενική Συνέλευση των δημιουργών, οι οποίοι με την ψήφο τους χαράσσουν τις κύριες κατευθύνσεις του τρόπου διαχείρισης των δικών τους δικαιωμάτων. 

Η θέση αυτή ενισχύεται από την εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας Εποπτικού Συμβουλίου τα μέλη του οποίου παρακολουθούν και ελέγχουν τη δράση του οργανισμού και της οντότητας σε καθημερινή βάση και λογοδοτούν στη γενική συνέλευση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων εντός πάντα του νέου νομοθετικού πλαισίου. 

Σύμφωνα με την πρόταση, οι οργανισμοί και οι οντότητες υποχρεούνται πλέον να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους, την πολιτική τους, τα αμοιβολόγιά τους και οφείλουν να καταρτίζουν ετησίως έκθεση διαφάνειας που συμβάλλει στον έλεγχό τους από το κοινό, δικαιούχους και χρήστες. 

Όλα αυτά δίνουν τέλος στους παχυλούς μισθούς μελών ΔΣ οργανισμών, σε δικαιούχους που δεν αμείβονται δίκαια για το έργο τους, σε χρήστες που δεν ξέρουν σε ποιους και τι ποσό πρέπει να πληρώσουν. 

Η απαραίτητη βιωσιμότητα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητης οντότητας, εξασφαλίζεται από την πρόβλεψη, εάν υπάρξει ανάγκη λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, εγκατάστασης ανεξάρτητου Επιτρόπου Εξυγίανσης, ο οποίος θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας με μόνο στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να προστατευθούν οι δημιουργοί, οι δικαιούχοι και τα δικαιώματά τους».