Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε, με την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Θέμα και της συνεδρίασης της Τρίτης ήταν οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις.

Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, ο οποίος για λόγους υγείας απουσίαζε με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να διατελεί χρέη προέδρου της συνεδρίασης.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, για το αν τελικά η τιμολόγηση ήταν υπερβολική, ο μάρτυρας απάντησε πως το ποσό δεν είναι μεγάλο γιατί η εξέταση έχει ακριβά αναλώσιμα αλλά και εξαιτίας του clawback. «Γιατί δεν επεκτάθηκε η μέθοδος σε άλλα κράτη;» επανήλθε ο κ. Γκιόλας, με τον Μάριο Σαλμά να επικαλείται αρχικά εμπορικούς λόγους, κατόπιν ιατρικούς, για να καταλήξει να πει «πως δεν ξέρει».

Σχετικά με την ανατιμολόγηση της εξέτασης από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα 300 ευρώ, ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για αυθαίρετη τιμή άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ σε ερώτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία ο μάρτυρας χαρακτήρισε σωστή την πρώτη τιμολόγηση της εξέτασης στα 1.500 ευρώ.

Τα αίματα άναψαν, μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι πρώτοι κατηγόρησαν την Α. Καββαδία, ότι προέβη σε «σχολιασμό» και «προσωπικές κρίσεις» επί των λεγομένων του μάρτυρα για να απαντήσει ο προεδρεύον Θανάσης Παπαχριστόπουλος ότι «ο βουλευτής έχει δικαίωμα στο σχολιασμό».

Αφορμή για το επεισόδιο στάθηκε η τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά ο οποίος απαντώντας στις ερωτήσεις της κ. Καββαδία ισχυρίστηκε ότι «εάν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε λειτουργήσει σωστά δεν θα φτάναμε στην εξεταστική» και ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος είπε «πολλά ψέματα» στην επιτροπή όταν κατέθεσε ως μάρτυρας.

Σε ερώτηση της κ. Καββαδία εάν «η ιδιότητά του ως βουλευτή άνοιξε δρόμους για να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία να ληφθούν πιο γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και εάν είχε πάρει τηλέφωνο τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη» η απάντηση του κ. Σαλμά ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Επίσης, η ίδια βουλευτής ρώτησε τον μάρτυρα «εάν υπάρχουν διπλοεγγραφές σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αρθροσκοπήσεις» για να λάβει την απάντηση ότι «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, το μόνο που υπάρχει είναι κάποιοι να έχουν κάνει αρθροσκοπήσεις και στα δύο γόνατα».

Ερωτηθείς εάν «χρεώνονταν ξεχωριστά το κάθε πόδι» ο κ. Σαλμάς απάντησε ότι «έπρεπε ο κ. Γεωργακόπουλος να βάλει «κόφτη» και αν κάποιος έκανε στο ένα πόδι να πληρώνεται λιγότερο το άλλο», με την κ. Καββαδία να σχολιάζει «εμείς τα 1.500 ευρώ που κόστιζαν αυτές οι αρθροσκοπήσεις τα κάναμε 400 ευρώ».

Στην ερώτηση του εισηγητή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, εάν «ο επόμενος υπουργός θα μπορούσε να αναστείλει την απόφαση Βορίδη» ο κ. Σαλμάς απάντησε ότι «ο επόμενος υπουργός θα μπορούσε να αναστείλει την οποιαδήποτε απόφαση, για λόγους δημοσίους συμφέροντος, καθώς αυτός είναι που νομοθετεί» και συμπλήρωσε ότι «ο ίδιος ως υπουργός είχε αναστείλει ακόμα και δικές του προηγούμενες αποφάσεις».

Ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο «από πότε ήταν σε γνώση της νέας κυβέρνησης το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και πότε μείωσε την τιμή τους» ο κ. Σαλμάς είπε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (3-3-2015) ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός γνώριζε, καθώς είχε λάβει επιστολή, για το κόστος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και δεν έκανε τίποτα. Το θέμα έφτασε σε αυτεπάγγελτη εξέταση από ρεπορτάζ εφημερίδας».

Ο Μάριος Σαλμάς, μάλιστα, απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα υποστήριξε ότι «στην εφημερίδα που φιλοξένησε το δημοσίευμα διαφημιζόταν η Novartis» και κατέληξε λέγοντας «με πολέμησε η Novartis μέσω media γιατί έβγαλα στο αέρα το σκάνδαλο με την εταιρεία».

Τέλος, ερωτηθείς από τον κ. Μάρδα «εάν πίστευε ότι θα έχαναν τις εκλογές για αυτό και η σπουδή που επέδειξε ο κ. Βορίδης για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις» ο κ. Σαλμάς απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και συμπλήρωσε ότι «κάθε υπουργός πριν τις εκλογές θέλει να ολοκληρώνει το έργο του και τους φακέλους που έχει αναλάβει».