Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί ιδιωτικά συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας, που δημιουργήθηκε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται και σήμερα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε άντληση καυσίμων.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του λιμενικού σώματος, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν τις συγκεκριμένες ακτές να έχουν μαυρίσει από την πίσσα. 

image

Για την άντληση των καυσίμων αναμένεται να κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Ads

Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

image

Ο πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

image

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

*Φωτό: salamina-press.blogspot.gr