Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά το πρώτο briefing των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία η οποία θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των ζητημάτων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ενώ σημείωσε ότι τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία θα παραπεμφθούν σε άλλο κύκλο συζητήσεων. Εκτίμησε στη συνέχεια ότι «μπορεί μέχρι το τέλος του Μάη, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε και μια συνολικότερη συμφωνία». 

Ads

Πάντως απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Brussels Group λέγοντας ότι «θα ήταν άκομψο και αδόκιμο να μπω στην ουσία αυτών των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένα ζητήματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση». 

Για τη διαπραγμάτευση

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Σαββάτου με το ΔΝΤ για τα εργασιακά, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να την περιγράψει ως εμπλοκή. Υποστήριξε ότι οι θέσεις των δυο πλευρών είναι γνωστές ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει συμφωνία πάνω σε όλα τα σημαντικά θέματα όπου μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος. 

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα το κρύψει κάτω από το χαλί. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναμένει πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει και χαλάρωση της πολιτικής, η οποία ακολουθείται σχετικά με τη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας άμεσα.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι υποχρεώσεις των δανειστών δεν εκπληρούνται. «Δεν ζητάμε χάρη, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε όσα οφείλονται με βάση την σύμβαση» τόνισε. Πρόσθεσε ότι αν η απέναντι πλευρά θέλει να υπάρξει στη χώρα «αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων» αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί επαναφοράς της 5ης αξιολόγησης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως «θα ξανατεθούν από την αρχή όλα όσα δεν κατάφερε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί από τη μία να ξεχάσει τη λαϊκή εντολή». 

Για δημοψήφισμα 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφυγε να πει ευθέως για δημοψήφισμα ή εκλογές στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία σημειώνοντας ότι περιμένει θετικές εξελίξεις. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή από τις εκλογές του Ιανουαρίου, που όπως τόνισε είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται η λαϊκή βούληση. Διευκρίνισε πάντως και πάλι ότι η εντολή του λαού, περιγράφει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, μέσα στο ευρώ, αλλά με αλλαγή της πολιτικής λιτότητας.

Ολόκληρο το briefing