Η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο πουεμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο και προσπαθεί να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους έως και τη Δευτέρα.
 

Ads

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και εμβάθυνση της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης:

Διάψευση για τα περί υπογραφής Δραγασάκη

Ads

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σημείωσε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση έως τη Δευτέρα.

«Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα, γιατί ξέρω τι έγινε. Η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν γιατί δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. O κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης δεν είχαν δεχθεί σε καμία περίπτωση το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Eίχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό απλά για τον ενημερώσουν και προφανώς να ζητήσουν την άποψή του και τη συμβουλή του. Όταν έγινε το τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό και οι δύο ήταν εξαιρετικά σκεπτικοί και αρνητικοί και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
 
Όταν λίγο αργότερα ρωτήθηκε στον ANT1 αν θα υπάρξει ρήξη για να «βαφτιστεί αλλιώς το Μνημόνιο» υποστήριξε ότι πρώτον η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ρήξη και δεύτερον ότι δεν θα έκανε κάτι τέτοιο για επικοινωνιακούς λόγους. «Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να τονίσω ότι μας ενδιαφέρει η ουσία της υπόθεσης, η ουσία της συμφωνίας. Θεωρώ από τη μία ότι είναι, ας το πω, άκομψο να ζητάνε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ένα κείμενο το οποίο μιλάει για συνέχιση της πολιτικής η οποία απορρίφθηκε στις 25 Γενάρη από τον ελληνικό λαό. Εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι τι θα περιέχει αυτό το νέο πρόγραμμα, η νέα συμφωνία, το πώς αυτή η «συμφωνία-γέφυρα» θα μπορέσει να δώσει ανάσα στον ελληνικό λαό, θα μπορέσει να δώσει ανάσα στο δημόσιο χρέος, θα μπορέσει να δώσει ανάσα  στην ελληνική οικονομία έτσι ώστε να μπορέσει να πατήσει στα πόδια της και να αναπτυχθεί» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
«Δεν πέθανε το θέμα του χρέους»
 
«Το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο και συνεχίζουμε με την ίδια άποψη για το χρέος. Ο κ. Βαρουφάκης, με αφορμή τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ -όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα- ότι συνδιάσκεψη για το χρέος, υπάρχει και αυτή είναι το Eurogroup, έβαλε το ζήτημα και ζήτησε από το Eurogroup να απασχοληθεί και με το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά και με τα χρέη των άλλων χωρών. Πρέπει να υπάρχει μία ομάδα μέσα στο Eurogroup, η οποία να συζητά τα ζητήματα της βιωσιμότητας των δημόσιων χρεών. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν «πέθανε», το θέμα του χρέους» σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω
 
«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε για παράταση» του μνημονίου υποστήριξε από την πλευρά του ο υπ. Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι μια διαπραγμάτευση θέλει χρόνο και «δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα θέματα μεμιάς».