Την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό προκειμένου η συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πάντως σημείωσε ότι δεν θα τεθεί προς ψήφιση καθώς πρόκειται απλώς για παράταση κι όχι για καινούργια συμφωνία.

Ads

«Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα σε νομικό επίπεδο για την ισχύ της επέκτασης της σύμβασης να μην πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση και να αρκεί η υπογραφή όλων των συμβαλλομένων, κάτι το οποίο έχει γίνει, επειδή όμως ακριβώς για εμάς, την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης και της πολιτικής συζήτησης και της διαφάνειας και επειδή δεν είμαστε σε μία λογική να φέρνουμε σχέδια συμβάσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν από αυτούς οι οποίοι σήμερα μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να αποκρύψουμε τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, να σας ενημερώσω ότι και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει μία συζήτηση στο κοινοβούλιο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιάζει τη συμφωνία» τόνισε σε συνέντευξή του στον realfm, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Εκεί πέρα θα γίνει όλη αυτή η συζήτηση έτσι όλα να είναι στο φως. Δεν φοβόμαστε το διάλογο. Δεν είμαστε αυτοί που άλλα έλεγαν προεκλογικά…» πρόσθεσε. Στο ερώτημα αν εκτός από τη συζήτηση θα γίνει και ψηφοφορία ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι ο λόγος που αποφεύγουμε κάποια ψηφοφορία ότι φοβόμαστε εσωκομματικές αντιδράσεις».

«Επαναλαμβάνω ότι αν ερχόταν για ψηφοφορία στη Βουλή η παράταση της σύμβασης δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλο το στέκομαι κριτικά στα κομματικά όργανα και άλλο όταν έρχεται μια τέτοια συμφωνία σε επίπεδο κοινοβουλίου. Ο λόγος που επιλέγει, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση να μη φέρει την συμφωνία για κύρωση από το κοινοβούλιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται απλά και μόνο για μία παράταση μιας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης» σημειώσε.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε μεταξύ άλλων στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλες τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Μαρτίου. «Δεν πρέπει να ανησυχεί η κοινή γνώμη. Η ελληνική κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες εξετάζει τις λύσεις και έχει προωθήσει αυτή τη στιγμή λύσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση και με την αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και όλες τις άλλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μέσα στον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το οικονομικό επιτελείο. Ακριβώς γι’ αυτό βρίσκεται σε επαφές και με επενδυτές, σε σχέση με τις εκδόσεις που θα γίνουν την εβδομάδα για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αλλά και με τους εταίρους έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Στο ερώτημα αν θα πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις ή μόνο το ΔΝΤ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε: «Ολες τις υποχρεώσεις θα καλύψουμε μέσα στον Μάρτιο. Δεν είναι μόνο το ΔΝΤ. Σίγουρα το ΔΝΤ έχει το μεγαλύτερο ποσό και έχει και – υποτίθεται νομικά- την προτεραιότητα για να αποπληρωθεί. Αλλά όλες οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις θα καλυφθούν με τρόπους τους οποίους αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει πολύ και τη μελέτη και την υλοποίησή τους το υπουργείο Οικονομικών».