Το θέμα του δημοψηφίσματος βάζει ξανά στο τραπέζι η κυβέρνηση, στη σκιά των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και την χρηματοδότηση της χώρας.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο εάν οι διαπραγματεύσεις φθάσουν σε αδιέξοδο και οι δανειστές μας ζητήσουν σκληρά μέτρα. Τόνισε, ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα «θα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας ή όχι».

«Η κυβέρνηση», είπε μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, «αυτό που κάνει από την πρώτη μέρα που έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση, είναι να προσπαθεί, ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση. Εάν θα φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο, σ’ ένα σημείο αδιεξόδου – κάτι το οποίο απευχόμαστε, και κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην φτάσουμε σε αυτό – πάντοτε υπάρχουν και αυτές οι λύσεις. Εμάς, όμως, στόχος μας είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Όταν ρωτήθηκε για το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που φτάσουμε έως εκεί, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «θα έχει να κάνει με τα σημεία αυτά, που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο». Στην ερώτηση αν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους το δημοψήφισμα απορρίπτεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «προφανώς ναι». 

Ads

«Το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποιο αδιέξοδο, το οποίο είναι κάτι που απευχόμαστε και εργαζόμαστε, έτσι ώστε να μην φτάσουμε σ’ αυτό. Εάν έχει έρθει σε αδιέξοδο ο διάλογος, επειδή για παράδειγμα μας ζητούν οι δανειστές την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε το ερώτημα, σας το λέω ενδεικτικά και υποθετικά, το τονίζω, θα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας ή όχι. Έχει, όμως, σημασία για ποιο λόγο θα έρθουμε σε αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα είναι σε αδιέξοδο για τον έναν λόγο ή τον άλλον, τότε αυτό θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος» συμπλήρωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.