Σαφές μήνυμα για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ads

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και όσον αφορά το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η θέση της Ευρωομάδας για τη βιωσιμότητα του (χρέους) δεν θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι «συμφωνούμε πλήρως σε μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως και ξεκάθαρα κομμάτι της Ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από το ενδεχόμενο νέων μέτρων και τον τρόπο επιτήρησης μετά το Μνημόνιο, ενώ πρόσθεσε πως δεν πιστεύει πως θα αλλάξει στάση η Γερμανία. «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι πολύ καλές πέρυσι και φέτος, βλέπω τη δημοσιονομική πορεία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όποιες υστερήσεις στον προϋπολογισμό θα καλυφθούν από αντίστοιχες υπερβάσεις και «μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Ads

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι στο τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM: «Αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια, αλλά δεν επηρεάζει την αυτονομία των χωρών», όντας σε σαφώς πιο…χαλαρή γραμμή σε σχέση με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι έχουν παρέλθει τα χρόνια που υπήρχε πλήρης αυτονομία των χωρών-μελών. «Υπάρχουν πλαίσια αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις. Είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, που ισχύει για όλες τις χώρες».

Επίσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος του έτους. «Χρειάζεται δουλειά», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και προβλήματα τους επόμενους μήνες αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε συνομιλίες και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα, σε ερώτηση που του έγινε για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, απάντησε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση σε από τα προηγούμενα χρόνια και κοιτάζοντας γενικότερα την ελληνική οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων , δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για το χρέος»

Μήνυμα ότι η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη, εκεί που ανήκει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα, έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στο οποίο παράλληλα παραβρέθηκε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της οικονομίας.

Ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος» και υπογράμμισε ότι αν η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίζουμε να εξυπηρετείται το χρέος.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σημείωσε ενδεικτικά ότι «ο στόχος μας είναι να είναι η Ελλάδα ξανά ανεξάρτητη».
Ξεκαθάρισε ότι «κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εκεί όπου ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα κάνει διαφορά, «οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία. Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» σημείωσε.

Προειδοποίησε ότι ο λαΪκισμός και η ακροδεξιά δεν έχουν ηττηθεί, «βρίσκονται ακόμη σε άνοδο» και ζήτησε προσοχή. Αναφορικά με τον ρόλο του ESM, εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων αλλά και για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Κτίζοντας στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον».

Για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά: Θα ήταν τέλειο η δουλειά μου να ήταν μόνιμη… αλλά θα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μπορείς να έχεις κοινό υπουργό Οικονομικών χωρίς να έχεις κοινή κυβέρνηση; Μπορείς να έχεις κοινή κυβέρνηση χωρίς κοινό κοινοβούλιο;  Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη έτοιμοι.
«Απαιτείται να προηγηθεί σύγκλιση. Χρειάζεται ένας μηχανισμός σύγκλισης -με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κ.ο.κ.- τον οποίο έχουμε απολέσει και ο οποίος θα πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι  με το όποιο βήμα περαιτέρω ενοποίησης» ανέφερε καταλήγοντας «η ενοποίηση απαιτεί σύγκλιση».