Η κυβέρνηση ξεκινά ένα σαφάρι εναντίον της φοροδιαφυγής με στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των ποσών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και επί της ουσίας πρόκειται για μαύρο χρήμα, που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν αίσθηση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιωτής Νικολούδης, σε συνέντευξή του στους New York Times, εκτίμησε πως το συνολικό ποσό που βρίσκεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό ανέρχεται σε 120 δις ευρώ. Μάλιστα το ποσό αυτό φέρεται να βρίσκεται, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση. Όπως αναφέρει στη συνέντευξη, έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», δήλωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, είναι η φορολόγησή τους και όχι κατ’ ανάγκη ο επαναπατρισμός τους.«Η Γαλλία κατάφερε και εισέπραξε 6,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του εξωτερικού, γιατί όχι και εμείς;», τόνισε στην εφημερίδα ο κ. Μάρδας, υπογραμμίζοντας πως έχει ήδη υποβάλει το σχέδιο φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, οποίος και είναι ο υποστηρικτής της ρύθμισης αυτής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα είναι ο συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών, καθώς και λεπτομέρειες της ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα έρθει πολύ γρήγορα στη Βουλή.