Το Σάββατο, στις 22 Μάρτη κινήσεις πολιτών και πρωτοβουλίες, οργανώσεις και κόμματα στέλνουν ένα ηχηρό αντιρατσιστικό αντιφασιστικό μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στον Ρατσισμό (21 Μάρτη). Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική.

 
Στην Αθήνα, συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 στα Προπύλαια από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνα – Πειραιά. Συγκέντρωση στην Ομόνοια για τις 14:00 έχει προγραμματίσει η ΚΕΕΡΦΑ. Θα ακολουθήσει κοινή πορεία στη Βουλή. Στο σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στις 16:00 στην οποία θα συμμετέχουν οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Active Member, Υπόγεια Ρεύματα, MC Yinka, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Σιδηράς, AlexK(TheLastdrive) + t-nick(dustbowl), Νίκος Τουλιάτος , RadioSol, Σίλλας Σεραφείμ, Sound Escape, Tsopana Rave, Γυμνά Καλώδια, Ρωμιοσύνη, Tρίτη Όχθη
 
Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία και συναυλία στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ3, στις 15:00. Αντιφασιστικές, αντιρατσισικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις. Αντιφασιστικά κινήματα και συνδικάτα οργανώνουν διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική

Ads

Ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (21η Μάρτη) συμπίπτει με την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων από το Φαρμακονήσι ως τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο. «Χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ανάμεσά τους  γυναίκες και μικρά παιδιά χάνουν τη ζωή τους στα ανατολικά και τα δυτικά σύνορα, φυλακίζονται και βασανίζονται επί 18 μήνες σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο όνομα του δόγματος της «αποτροπής των λαθρομεταναστών», κυβέρνησης και ΕΕ. Στοιχειώδη δικαιώματα όπως της ιθαγένειας στα παιδιά και η ψήφος των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αίρονται, στο όνομα του επαναπατρισμού των παραπλανημένων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
 
Η βαρβαρότητα των κρατικών μηχανισμών επεκτείνεται σε φυλακισμένους, οροθετικές γυναίκες, τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους, ενώ ο σεξισμός και οι διακρίσεις απέναντι σε ομοφυλόφιλους-ες και τρανς οδηγεί σε νυχτερινές επιθέσεις φασιστών σε καθένα και καθεμιά που τολμά να εκφράζεται κόντρα στα ναζιστικά στερεότυπα.
 
Η συμμορία της Χρυσής Αυγής, αξιοποιεί τον θεσμικό ρατσισμό της Κυβέρνησης, των μεγάλων ΜΜΕ και της Αστυνομίας, για να επανεμφανίσει τα τάγματα εφόδου της στο Κερατσίνι και αλλού, εν’ όψει  των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για μια άθλια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση κάθε φτωχού ανθρώπου, ντόπιου ή μετανάστη: Των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας και των κυβερνήσεων  που τις εφαρμόζουν.
 
Απέναντι στην χυδαία επίθεση κατά των «λαθρομεταναστών» απαντάμε ενωμένοι:
Όχι στον εμφύλιο των φτωχών. Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών, εργαζόμενων, ανέργων και φτωχών ανθρώπων ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης, το ρατσισμό και το φασισμό. Για τους 1.500.000 ανέργους δεν ευθύνονται οι μετανάστες αλλά οι χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα που κλείνουν από τα δυσβάσταχτα χρέη. Για την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, δεν φταίνε οι αυξανόμενοι ανασφάλιστοι «τζαμπατζήδες» – ντόπιοι ή μετανάστες – αλλά οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων, οι τραγικές περικοπές δαπανών των αρμόδιων υπουργείων.
 
Η αύξηση της παραβατικότητας δεν οφείλεται στα γονίδια κανενός, αλλά στην εξαθλίωση μεγάλης μερίδας ανθρώπων – ντόπιων και μεταναστών – που γίνονται εύκολη βορά εγκληματικών κυκλωμάτων που θησαυρίζουν. Από την ανασφάλιστη εργασία στην κάθε Μανωλάδα, χάνουν τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και κερδίζουν μόνο οι «λαθροεργοδότες», ενώ την ίδια ώρα η αδήλωτη εργασία των ντόπιων εργαζόμενων επεκτείνεται παντού, χτυπώντας ποσοστά ρεκόρ πάνω από 30%.
 
Οι δαπάνες για τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τους φράχτες στον Έβρο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, αφαιρούνται από τις τσέπες των φορολογούμενων και τις κοινωνικές δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία. Η αστυνομοκρατία και η καταστολή με πρόσχημα τους «λαθρομετανάστες» γενικεύεται σε όποιον αγωνίζεται. Εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες σέρνονται στα δικαστήρια για ψύλου πήδημα, η αστυνομία φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «παιδαγωγού» στα σχολεία, διαδηλώσεις απαγορεύονται και καταστέλλονται άγρια καθημερινά, φασίστες επιτίθενται ανενόχλητοι σε στέκια όπως το Ρεσάλτο στο Κερατσίνι όπου δεν έχει ακόμα προλάβει να βάλει λουκέτο η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Δένδια. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σάββατο 22 Μάρτη, απαντάμε ενωμένοι στο ρατσισμό και το φασισμό, την καταστολή και τη μνημονιακή εξαθλίωση.
 
Διεκδικούμε:

  • STOP στις δολοφονίες στα σύνορα, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων. Άσυλο στους πρόσφυγες
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά
  • Έξω οι νεοναζί από τις γειτονιές και τα σχολεία μας. Να κλείσουν τα γραφεία  ορμητήρια της Χρυσής Αυγής. Ξήλωμα και όχι συγκάλυψη των φασιστικών δικτύων σε σώματα ασφαλείας και κρατικούς μηχανισμούς.

Βίντεο της ΚΕΕΡΦΑ

 
«Όλοι και όλες, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, μετανάστες  να πλημμυρίσουμε το Σάββατο 22 Μάρτη στις 2μμ την Ομόνοια, την πλατεία της Αθήνας που συμβολίζει την αλληλεγγύη. Να βαδίσουμε στο Σύνταγμα στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία». αναφέρει σε δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και προσθέτει: «Όλοι και όλες, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, μετανάστες  να πλημμυρίσουμε το Σάββατο την Ομόνοια, την πλατεία της Αθήνας που συμβολίζει την αλληλεγγύη. Να βαδίσουμε στο Σύνταγμα στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος που στις 22 Μάρτη προχωρά σε μία παγκόσμια μέρα συντονισμένης δράσης με διαδηλώσεις σε πάνω από τριάντα πόλεις σε όλο τον κόσμο, στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Λευκωσία  τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, τη Ν.Υόρκη, το Σικάγο, το Σάο Πάολο».

Ποιοι Καλούν

 
Ομοσπονδίες – Εργατικά Κέντρα: ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΣΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων, ΕΔΟΘ, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.
 
Συνδικάτα, Σωματεία: ΕΙΝΑΠ, Σωματείο εργαζομένων Παίδων Πεντέλης, Σωματείο εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου “ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ”, Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Ένωση γιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων, Ένωση γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου, Σωματείο ΨΝΘ, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, Σύλλογος γιατρών Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Αγία Όλγα, Σωματείο εργαζομένων Αγίου Σάββα. Ε’ ΕΛΜΕ, Ζ’ ΕΛΜΕ, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Χανίων, ΕΛΜΕ Βόλου, ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΕΛΜΕ Φλώρινας. Σύλλογος δασκάλων “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου “ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ”, Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου. Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ημαθίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΣΤΑΤ, ΕΣΠΗΤ, ΕΡΑ Ηρακλείου, ΕΡΑ Βόλου, Εργαζόμενοι ΕΡΤ 3, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Σωματείο εργαζομένων INTRACOM, Σωματείο εργαζομένων COCA-COLA Θεσσαλονίκης.
 
Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φ.Σ. Πολυτεχνείου Κρήτης, Φ.Σ. Βιολογικού Ηρακλείου, Φ.Σ Ιατρικής Ηρακλείου, Φ.Σ. Φιλοσοφικής Παν. Κρήτης, Φ.Σ. Οικονομικού Π.Κ., Φ.Σ. Κοινωνιολογίας Π.Κ., Φ.Σ. ΠΤΔΕ Π.Κ., Φ.Σ. Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, Φ.Σ. Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Αλεξανδρούπολης.
 
Δημοτικά Συμβούλια: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Γαλατσίου, Νίκαιας-Ρέντη.
 
Επίσης μια σειρά από δημοτικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, σύλλογοι Γονέων και συλλογικότητες, ανάμεσά τους οι: Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Αττικής, Ενωση Συλλόγων Γονέων Ν. Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας (Ημαθία), Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας, Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Δήμου Νάουσας, Πρωτοβουλία Γυναικών σε Δράση (Έδεσα), Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Κίνηση Φλώρινας, Good as You(th), Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Κοινωνική κουζίνα Χανιά, Γιατροί του Κόσμου Τμήμα Χανίων, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Κύτταρο Χαλέπας, Κόσμος χωρίς Βία και Πολέμους.

Καλούν επίσης:  Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά * ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό * Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέου Ηρακλείου Αττικής * Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά * Αφγανική Κοινότητα * Action Congo * Οργάνωση ASANTE * BLOCK 15 – Χαϊδάρι * Δημοτική Κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ * Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα *  Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών * Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός *  Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Ένωση Φιλιππινέζων  Εργαζόμενων KASAPI–Ελλάς * ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας) * Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» *  Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας * Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών * Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας * Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) * Μυρμήγκι – Δομή Αλληλεγγύης 6ης Διαμερισματικής Κοινότητας * Νομαρχιακές Επιτροπές Α Αθήνας & Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ * Ομάδα Queetrans * Πίσω Θρανία * Νέοι-ες ΣΥΡΙΖΑ * Σύλλογος Συρίων * Συριακή Κοινότητα * Στέκι Μεταναστών * Φεμινιστική Πρωτοβουλία ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών

Ads