Για βέβαιη επάνοδο του νέου κορονοϊού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προειδοποίησε ότι «ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Ads

Υποστηρίζοντας αυτή τη θέση επικαλέστηκε δήλωση της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων που χαρακτήρισε «βέβαιη» την επάνοδο του ιού και για τον λόγο αυτό κάλεσε σε προσοχή και επαγρύπνηση. «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε.

Ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού, αλλά και των καταστημάτων εστίασης, έκρουσε «καμπανάκι» λέγοντας πως υπάρχουν μέρη στα οποία καταγράφονται οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου. Πρόκειται για κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά θέρετρα, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, εργοστάσια, χορωδίες. Πρόκειται για μέρη που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, σημείωσε και πρόσθεσε: «Κομβικά σημεία στη διασπορά είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό».

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε περιστατικό στη Νότια Κορέα όπου ένας νεαρός θετικός στον κορωνοϊό επισκέφτηκε τρία κλαμπ. Αυτό, όπως είπε, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων και δεκάδες κρούσματα. Ακόμη, αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

Ads

Σε ερώτηση για την ανησυχία του κόσμου μήπως ο τουρισμός προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του ιού αφού οι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε τεστ και καραντίνα, αναγνώρισε ότι «όπως καταλαβαίνετε όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι το οποίο να θεωρηθεί 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι». «Το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «αυτό που ξέρω με μαθηματική ακρίβεια είναι όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών που έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου στον πληθυσμό, με το R0 τον αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας,  αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον… Αυτό δεν είναι της στιγμής» ανέφερε.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλάτηση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Δύο νέοι θάνατοι και 3 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σχετικά με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τρία νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.853 εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 21 συμπολίτες μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι στη χώρα και συνολικά έχουν καταγραφεί 168 θάνατοι. 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη.