Ο Σεραφείμ Κανδύλας  συνελήφθη από το λιμενικό σώμα Χανίων το οποίο παρουσίασε  αλεύρι, χυλοπίτες και σαπούνια ως ναρκωτικά.

Ads

Το τραγελαφικό περιστατικό συνέβη γιατί ούτε το λιμενικό, ούτε η εισαγγελέας που του απεύθυνε κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, δεν είχαν ιδέα για τον νόμο ο οποίος επιτρέπει την καλλιέργεια και την μεταποίηση της κλωστικής κάνναβης. Λιμενικό και εισαγγελέας δεν χρησιμοποίησαν ούτε την απλή λογική που λέει πως δεν καπνίζονται τα σαπούνια, αλλά ούτε ασχολήθηκαν με τον νόμο.

Το πιο ειρωνικό όμως όπως μας αφηγείται ο ίδιος ο Σεραφείμ Κανδύλας στο Τvxs.gr είναι πως «… το λιμενικό με συνέλαβε με βάση τον νόμο ο οποίος εξαιρεί την κλωστική κάνναβη από τα άλλα ναρκωτικά. Αυτό πραγματικά είναι απίστευτος παραλογισμός».

Το επεισόδιο συνέβη κατά την επιστροφή του από τον Βόλο, στην Κρήτη. «Στον Βόλο είναι η έδρα της εταιρείας μας. Κάνουμε βιολογική καλλιέργεια και έχουμε καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση της μεταποιητικής μονάδας» εξηγεί.

Ads

Μέλος ο ίδιος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Kannabyo, που ιδρύθηκε το 2016 οπότε και υπογράφηκε ο νόμος 4139, μετά από τρία χρόνια καθυστέρηση, είχε και παλαιότερα πέσει θύμα της άγνοιας των αρχών αλλά και των στερεοτύπων όταν κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για την αλυσίδα «Cannaby’ s shop» που εμπορευόταν προϊόντα κλωστικής κάνναβης, ενέργεια απολύτως νόμιμη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Φυσικά αθωώθηκε πανηγυρικά.

Από το ΄98 έως σήμερα όμως δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά γύρω από την αντίληψη του θέματος.

«Στην ΕΕ υπάρχει σχετικός νόμος από το ΄70. Η Ελλάδα παρανομούσε τόσα χρόνια που δεν τον εφάρμοζε. Παλέψαμε με τους Οικολόγους Πράσινους και τελικά καταφέραμε να εξαιρεθεί η κλωστική κάνναβη από τα ναρκωτικά και στην Ελλάδα αφού ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ» λέει στο tvxs.gr ο Σ. Κανδύλας ο οποίος θέλει να πιστεύει πως η περιπέτειά του θα ενεργοποιήσει την πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο σε σχέση με τον νόμο, ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. «Επίσης, τέτοια γεγονότα θα προκαλέσουν σίγουρα ένα κλίμα αναξιοπιστίας της χώρας απέναντι στους επενδυτές που περιμένουν να επενδύσουν και στην φαρμακευτική κάνναβη. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει και ο νόμος και η ενημέρωση» προσθέτει.

Η συνεταιριστική εταιρεία Kannabyo παρασκευάζει σαπούνια, αλεύρι, ζυμαρικά αλλά σήμερα εμπορεύεται μόνο αιθέριο έλαιο, ανθόνερο, αφέψημα, αλοιφές χεριών. «Τα προϊόντα που μετέφερα στο πλοίο, ήταν δείγματα πάνω στα οποία ήθελα να πειραματιστώ στην Κρήτη. Μετά οι άνδρες του λιμενικού ήρθαν σπίτι να με ψάξουν. Βρήκαν αφεψήματα και κρέμες και τα πήραν ως αποδεικτικά. Πήγαμε στο τμήμα για αποτυπώματα και η εισαγγελέας απεύθυνε κατηγορία για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση» εξηγεί ο Σ.Κανδύλας.

Στην ερώτησή μας αν όφειλε η εισαγγελέας να ελέγξει τον νόμο απαντά: «Η λογική είναι πήγαινε στο δικαστήριο να το αποδείξεις. Και το ΄98 και σήμερα νόμιμος είμαι. Απλά ούτε οι λειτουργοί ούτε ο κόσμος γνωρίζει το θέμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει»