Για το στόχο της δημιουργίας μιας μεταποιητικής μονάδας κάνναβης μεγάλου βεληνεκούς στην Ξάνθη, μίλησε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό της ΕΡΤ Κομοτηνής.

Ads

Μιλώντας για τις εξελίξεις στον τομέα, με τον οποίο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θετικά μηνύματα σε όλη τη χώρα για τη βιομηχανική κάνναβη μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις που τέθηκαν και απομένει στην κοινωνία και όσους αναζητούν νέες διεξόδους, να δραστηριοποιηθούν.  

Το στοίχημα είναι να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αγορά από την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη μεταποίηση και την κατανάλωση. Το επόμενο διάστημα θα επιλυθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις και τροπολογίες μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει όπως η διάθεση στην εσωτερική αγορά που μπλοκάρει το Γενικό Χημείο του Κράτους, όπως αναφέρουν κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται.

Είναι μια νέα καλλιέργεια και νέα αγορά, με 25.000 εφαρμογές για την τοπική οικονομία, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα στην Ξάνθη και τη Θράκη που διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την εμπειρία, μπορεί η καλλιέργεια κάνναβης να συμβάλει στην  αντιμετώπιση του προβλήματος της υφαλμύρωσης των αγροτικών εκτάσεων σε σύγκριση με τις υδροβόρες συμβατικές καλλιέργειες ενώ η απουσία φυτοφαρμάκων προστατεύει και από άλλο προβλήματα όμως η αύξηση του φυτοπλαγκτόν στους υδροτόπους όπως η Λίμνη Βιστωνίδα που έχει προκαλέσει αρκετές οικολογικές καταστροφές, σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Οι αγρότες και ειδικά οι νέοι ανταποκρίνονται θετικά και δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ γενικότερα όλοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, από τη γεωργία, τις κοινωνικές επιχειρήσεις,  τη βιομηχανία, την έρευνα αλλά και τα στελέχη των νομικών και οικονομικών επιστημών είναι κλάδοι που πρέπει να συντονιστούν. Όπως σημειώνει, στην Ξάνθη που είναι νομός με ιστορία στην καλλιέργεια κάνναβης, μπορεί να δημιουργηθεί μια μεγάλη μεταποιητική μονάδα: «Αυτός είναι ο στόχος και για αυτό θα παλέψουμε. Δουλεύουμε για αυτό, το αν θα τα καταφέρουμε, εξαρτάται από παρά πολλούς παράγοντες» αναφέρει.

Έρχονται πρωτοβουλίες για τη φαρμακευτική κάνναβη

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σύντομα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί αντίστοιχα παραδείγματα σε δυναμικές αγορές όπως ο Καναδάς ενώ διευκρινίζει ότι αφορά τόσο μεγάλες επενδύσεις  όσο και τους συλλόγους ασθενών που διεκδικούν το δικαίωμά τους να καλλιεργούν οι ίδιοι το φάρμακό τους, αντί να το αναζητούν στο εξωτερικό.

«Το πλαίσιο νόμου για τη Φαρμακευτική κάνναβη και για την αγορά τώρα διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν, συζητήσεις έχουν γίνει και θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν και οι επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία αυτή και πρέπει να πρωταγωνιστεί στην παράγωγη τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει».