Τι σκέφτονται οι Έλληνες για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους πρόσφυγες και την κοινωνία γενικότερα, δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της Ρublic Ιssue που παρουσιάζει η Αυγή της Κυριακής.

Ads

Μαζική απογοήτευση για κυβέρνηση κι αντιπολίτευση

Απογοήτευση από την πολιτική είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες σύμφωνα με την έρευνα της Ρublic Ιssue. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 86% των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα ευρήματα για την αντιπολίτευση από την οποία δηλώνει απογοητευμένο το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων στην έρευνα και συγκεκριμένα το 91%.

Αντίθετα ικανοποιημένοι από τη στάση του πολιτικού κόσμου, δηλώνει το 14% για την κυβέρνηση και μόλις το 9% για την αντιπολίτευση.

Ads

Τα ποσοστά εμπιστοσύνης μάλιστα φαίνεται να πέφτουν μήνα με τον μήνα, με την κυβέρνηση να ξεκίνησε με ποσοστό ικανοποιημένων πολιτών της τάξης του 19% τον Σεπτέμβριο, για να πέσει στο 15% τον Νοέμβριο και στο 14% τον Δεκέμβριο. Ελεύθερη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πτώση στο δείκτη ικανοποίησης για την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο το 23% δήλωνε ευχαριστημένο από τη στάση της, για να πέσει κάθετα στο 11% τον Νοέμβριο και να φτάσει το 9% τον Δεκέμβριο.

image

Κυβερνήσεις συνεργασίας και πολυκομματική Βουλή

Κυβερνήσεις συνεργασίας και πολυκομματική Βουλή είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Ρublic Ιssue.

Πιο συγκεκριμένα το 60% των πολιτών φαίνεται να τάσσεται υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων συνασπισμού, με το 27% να είναι υπέρ μονοκομματικών κι αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, το 33% θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται στην πολιτική της σκηνή 3-4 κόμματα, με ένα εξίσου υψηλό ποσοστό πολιτών της τάξης του 30% να θεωρεί ότι ο ιδανικός αριθμός είναι 6 ή και περισσότερα κόμματα. Το 19% δείχνει ως ιδανικό αριθμό τα 5 κόμματα, ενώ ο δικομματισμός είναι κι επίσημα παρελθόν με μόλις ένα 4% να τον υποστηρίζει.

image

Δυσπιστία για τους πολιτικούς αρχηγούς

Γενικά αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Βασίλη Λεβέντη μέσα σε αυτό το κλίμα να κερδίζει σε δημοφιλία.

Το 45% έχει θετική γνώμη για τον αρχηγό της Ένωσης κεντρώων, έναντι του 49% που έχει αρνητική. Ακολουθεί σε δημοφιλία η Φώφη Γεννήματα, για την οποία το 42% έχει θετική άποψη, έναντι του 54% που έχει αρνητική. Τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με το 40% να του δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης», έναντι ενός 58% που δεν τον βλέπει θετικά. Στο 38% είναι οι θετικές τοποθετήσεις για τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσουμπά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ακολουθεί με 29% θετικών «ψήφων» ο Γιώργος Πλακιωτάκης και με 28% ο Πάνος Καμμένος. Πιο «μισητός» ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής με το 83% να έχει αρνητική άποψη για αυτόν και μόλις ένα 12% θετική.

image

Προβληματισμός για το προσφυγικό

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινωνία αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το 38% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο μάλλον μονιμότερο, το 29% σίγουρα μονιμότερο, το 23% μάλλον προσωρινό και το 6% σίγουρα προσωρινό.

Όσον αφορά τη στάση που η χώρα πρέπει να κρατήσει απέναντι στους πρόσφυγες, το 44% επιθυμεί η κυβέρνηση να τους εμποδίσει όλους ή τους περισσότερους, το 27% να τους δεχτεί όλους ή τους περισσότερους και το 26% βάζει διάφορες παραμέτρους για να διαμορφώσει άποψη.

Αναφορικά με την ύπαρξη απειλής από τους πρόσφυγες, το 53% δηλώνει ότι μάλλον υπάρχει, ενώ το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι μάλλον δεν αποτελούν απειλή οι πρόσφυγες.

Ενδιαφέρον έχει όμως και η κομματική διασπορά των απαντήσεων για το προσφυγικό. Πιο ανθρωπιστές εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που σε ποσοστό 60% δηλώνουν ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν απειλή. Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν απειλή δηλώνουν σε ποσοστό της τάξης του 51% οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 48% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Αντίθετα όπως ήταν αναμενόμενο ξενοφοβικοί σε ποσοστό 87% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, σε ποσοστό 67% οι ψηφοφόροι της ΝΔ, κατά 56% οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και ένα 53% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

image

Για μια άλλη κοινωνία με δημοκρατία

Βαθιά φαίνεται να είναι η επιθυμία των πολιτών για μία άλλη κοινωνία. Το 61% δηλώνει ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές, με το 21% να δείχνει τον δρόμο της επανάστασης. Ένα 17% θεωρεί ότι η κοινωνία θα μπορούσε να γίνει καλύτερη ακόμα και με μικρές αλλαγές, ενώ μόλις το 1% πιστεύει ότι είμαστε μια χαρά.

Τέλος, η έρευνα της Ρublic Ιssue για την Αυγή, καταδεικνύει ότι βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας αυτής.

Έντονα αισθάνονται οι Έλληνες τη βία στην Ελλάδα, αφού το 77% τους δηλώνουν ότι υπάρχει πολλή ή αρκετή. Την ίδια στιγμή, το 47% δηλώνει ότι προτιμά να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών έναντι ενός 34% που επιθυμεί την αυστηρή εφαρμογή του νόμου και της τάξης.