Η Ρωσική κρατική τηλεόραση πραγματοποίησε έρευνα για το «σχέδιο δολοφονίας» του Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζοντας, επικαλούμενη νέες πληροφορίες, πως το 2009 η ρωσική FSB αποκάλυψε συνομιλία πρακτόρων της CIA για την «εξουδετέρωση» του πρώην πρωθυπουργού από το αξίωμα του, καθώς και τον επικείμενο θάνατο του.

Ads

Η εν λόγω έρευνα μεταδόθηκε μέσω του κεντρικού δελτιόυ ειδήσεων του ρωσικού κρατικού καναλιού και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο συμμετείχαν τουλάχιστον επτά τρομοκρατικές ομάδες, εκ των οποίων οι τρεις ειδικεύονται σε κλοπές και απαγωγές εύπορων επιχειρηματιών, ενώ τέσσερις ομάδες ήταν υπεύθυνες για να οργανωθεί χάος στους δρόμους.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό κανάλι αιτία για τη στοχοποίηση του Καραμανλή ήταν η εξωτερική τουπολιτική καθώς «προσπαθούσε να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία σε πολλές καίριες κατευθύνσεις, από την αύξηση του όγκου των συναλλαγών μέχρι την αγορά όπλων». Υπενθυμίζει μάλιστα πως «ο τότε πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει φίλο του τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είχε παρουσιάσει τη Μόσχα ως τον πλέον στρατηγικό συνεργάτη του».

Όμως όπως σημείωνει το «κύριο θέμα» ήταν ο τομέας της ενέργειας. «Ο Καραμανλής υποστήριξε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό South Stream. Αυτός ήταν ένας αγωγός φυσικού αερίου για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη».