Υπό πολιορκία βρέθηκε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν την Τρίτη το πρωί κοινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή που κατέληξε στο υπουργείο. Πορεία στη Βουλή πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Για την Τετάρτη τα συνδικάτα οργανώνουν αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (18.00). Κλειστός από τις 10:00 το πρωί ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Ads

Υπό πολιοκρία το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πορεία στη Βουλή από την Ομόνοια πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ.

«Αυτή η απεργία είναι η αρχή, έρχονται αγώνες πανεργατικοί», «Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσεξε καλά, αυτό το υπουργείο δεν είναι του μπαμπά», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Ads

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο να ακυρωθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γρ. Καλομοίρης, σε δηλώσεις του κατά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο. «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε ένα συγκρουσιακό, παρατεταμένο και πολύμορφο αγώνα διαρκείας για να ακυρώσουμε τις απολύσεις – διαθεσιμότητες, για να ακυρώσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για κατάργηση δομών και υπηρεσιών του δημοσίου, κατάργηση τομέων επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάργηση και διάλυση της γενικής γραμματείας δημοσίων έργων,  διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, διάλυση υπηρεσιών όλων των υπουργείων, κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρωί σύμφωνα με το 902,  επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, όπου ήταν συγκεντρωμένοι από τις 07.00 το πρωί, στο πλαίσιο της διήμερης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Το ΔΣ της ΔΟΕ είχε προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση για το θέμα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών που κρίθηκαν ως πλεονάζοντες.

Διαβάστε:
Αναστολή λειτουργίας επ’ αόριστον για το Πανεπιστήμιο Αθήνας
Στο χορό και οι μαθητές: Αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία
Συμβολική κατάληψη και αντιφασιστικό πανό στο Λευκό Πύργο

Θεσσαλονίκη

Πορεία του ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου είχε απευθύνει κάλεσμα η ΕΔΟΘ. Στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν οι εκπαιδευτικοί.

Επίσης, από το πρωί εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία συγκεντρώθηκαν έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, ενώ εργαζόμενοι των υγειονομικών τμημάτων του ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν έξω στην Διεύθυνση Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ Θεσσαλονίκης- Επιτροπές αναπηρίας.

Πάτρα

Στις 7.000 εκτιμάται ο αριθμός των διαδηλωτών στη σημερινή πορεία, παρά το γεγονός ότι στην κινητοποίηση δεν συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Στην πορεία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, στους Δήμους, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές και φοιτητές.

Ποιοι απεργούν

Στη διήμερη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις εφορίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) με αποτέλεσμα να αναμένεται να εμφανιστούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις εφορίες.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση της ΟΛΜΕ, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ (προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ.)

Οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Την Τρίτη η ΔΟΕ έχει καλέσει τους δασκάλους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ και την Τετάρτη στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών (13.00 στα Προπύλαια) καθώς και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.

Mε προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι πλοηγικές υπηρεσίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών, συμμετέχει στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, από τις 10.00 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Συλλαλητήρια την Τετάρτη

Την Τετάρτη, διοργανώνεται πανελλήνιο συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στις 13:00 στα Προπύλαια, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων κατά τη συνεδρίαση των γενικών συνελεύσεων των δασκάλων.

Αυτές θα σταλούν στη συνέχεια στο ΔΣ της ΔΟΕ, ώστε να συνεκτιμηθούν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και να συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων.
Επιπλέον, στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της.
 

* Φωτογραφίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη / Από Fosphotos των Παναγιώτη Τζάμαρου και Κωνσταντίνου Τσακαλίδη