Ήταν ένας από τους 15.000 πολίτες που αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έχασαν τα λεφτά τους μετά το «κούρεμα» που έγινε για τη «σωτηρία της χώρας». Ο Χρήστος Μπελέσκας, κάτοικος Δήμου Θερμαϊκού, ήταν πολύ πιεσμένος λόγω του οικονομικού του αδιεξόδου. Τελικά, τον βρήκε απαγχονισμένο η σύζυγός του σε ένα δασύλλιο, στην περιοχή της Σωζόπολης, την ημέρα των γενεθλίων του.

Ads

Ποιος ξέρει αν είχε υπόψιν του τα πενιχρά αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλου πλούτου για τις οποίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι αποκαλυπτικά αναποτελεσματικότητας της διαδικασίας και των μηχανισμών, αν όχι έλλειψης πραγματικής βουλησης. Υπό έλεγχο βρίσκονται 30.000 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων αλλλά στο πρώτο τρίμηνο φέτος είχαν ξεκινήσει έλεγχοι μόνο σε 1.277 περιπτώσεις και είχαν ολοκληρωθεί μόλις 94 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν μόνο 7,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ελέγχονται 468 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και έχουν διεκπεραιωθεί 59 υποθέσεις με το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα να ανέρχετα σε 17,3 εκατ. ευρώ. Βρίσκονται σε εξέλιξη 657 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 31 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Ελέγχονται 152 υποθέσεις offshore εταιριών αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4 έλεγχοι με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ. Είναι εξάλλου γνωστό ότι από τη βεβαίωση μέχρι την είπραξη ο δρόμος είναι μακρύς.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα χρέη του Δημοσίου και των ιδιωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να καταβάλουν φόρους και τέλη ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 549 εκατ. ευρώ συνολικά  και διαμορφώθηκαν στα 5,19 δισ. ευρώ.

Ads

Αυτή η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που παρουσιάζεται στο προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο περιγράφεται ένα πραγματικό success story: Μια τσακισμένη Ελλάδα που μέσα σε δύο χρόνια ανέκτησε τις δυνάμεις της και θαυμάζεται από ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, το θαύμα οφείλεται στον πρωθυπουργό ο οποίος πρωταγωνιστεί στο σποτ και προβάλλεται ως ηγέτης με χαρακτηριστικά εθνοσωτήρα. Η τόση αυτοπεποίθηση που εκπέμπει ο Α. Σαμαράς προφανώς αποτελεί πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ το οποίο επενδύει στο δίλημμα “Ελιά ή Ουκρανία” για να μαζέψει ψήφους και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του στην κυβέρνηση αλλά και γενικώς.

Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν είπαν λέξη για τις διαρροές στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των Χρυσαυγιτών. Η ανυπακοή βουλευτών τους που συγκινήθηκαν από τα δάκρυα του Μπούκουρα πέρασε έτσι, αφού άλλωστε τώρα έρχονται στο προσκήνιο τα μεγάλα διακυβεύματα. Μέχρι και πολίτευμα θα αλλάξουμε με την απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό, όπως προτείνει ο Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία άνοιξε προεκλογικά για λόγους που εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς.