Ένα παιδί 9 ετών λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο στη Ρόδο, περιμένοντας τη μητέρα του να αγοράσει ψωμί. Πρόκειται για την κόρη ξενοδοχοϋπαλλήλου που είναι άνεργη εδώ και μήνες. 

Ads

«Η κόρη μου λιποθύμησε από την πείνα. Είμαι άνεργη εδώ και τόσους μήνες. Είμαι ξενοδοχοϋπάλληλος. Εχω να εργαστώ από πέρυσι τον Αύγουστο. Απολυθήκαμε, ήμασταν εποχικοί εργαζόμενοι. Εισόδημα στο σπίτι δεν μπαίνει. Δεν έχουμε να φάμε. Το παιδί πείναγε και εγώ δεν είχα. Θέλω να το πάω στο γιατρό απλά επειδή έγινε ντόρος αποφεύγω πάρα πολύ για το παιδί μου. Πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή. Είμαστε άνεργοι», δήλωσε στο STAR η μητέρα της 9χρονης σε μια κραυγή απόγνωσης για την τραγική κατάσταση, που όπως είπε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋποαλλήλων, Θ. Σταμούλης, βιώνει μεγάλο μέρος του νησιού από την οικονομική ύφεση και την απουσία μέτρων στήριξης. Εξάλλου σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό απασχολείται η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού.

Σχετικά με την υπόθεση της 9χρονης, πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, με τη μητέρα να προσπαθεί να τα φέρει βόλτα έχοντας δύο παιδιά, ένα νοίκι που τρέχει και μόλις και μετά βίας το καλύπτει. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22/6 όταν η μητέρα με την κόρη της μπήκαν μέσα στο φούρνο για να αγοράσει με τα ελάχιστα χρήματα που είχε πάνω της ψωμί για να φάει κάτι η μικρή. Το παιδί όμως, νηστικό επί ώρες, λιποθύμησε μέσα στον φούρνο.  Η γυναίκα έχει δίδυμα κορίτσια εννέα ετών και προσπαθεί να τα μεγαλώσει μόνη της. Το επίδομα εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειάς της. 

Απουσία της στήριξης του κράτους, η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία», Σοφία Μανιά, δήλωσε στο news247 πως «έχουμε ήδη αναλάβει την οικογένεια, η οποία δεν ζήτησε ούτε χρήματα, ούτε τίποτα, πολύ αξιοπρεπώς ψάχνει απλά μία δουλειά γιατί έχει μείνει άνεργη. Το θέμα των τροφίμων έχει τακτοποιηθεί, εμείς θα τους βοηθάμε καθημερινά, ωστόσο, όποιος μπορεί να προσφέρει μία δουλειά σε αυτή τη γυναίκα θα έχει βοηθήσει πολύ». Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα στη Ρόδο είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας. Έχουν κλείσει ξενοδοχεία, έχουν κλείσει μαγαζιά εστίασης, ο κόσμος έχει μείνει άνεργος, είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για δουλειά. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους γιατί αν δεν το κάνει αυτή ποιος θα το κάνει; Πρέπει να βοηθήσει. Είναι σοβαρό το πρόβλημα εδώ».

Ads

Ο Θανάσης Σταμούλης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, μιλώντας στο Open, επιβεβαίωσε το συμβάν κι αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνει το νησί από την οικονομική ύφεση που έχει επέλθει λόγω των κλειστών τουριστικών επιχειρήσεων που απασχολούν την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού. «Η κατάσταση είναι τραγική. Έρχονται άνθρωποι έξω από το εργατικό κέντρο της Ρόδου, για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους. Μου θυμίζει κατοχή η κατάσταση. Η Ρόδος είναι νεκρή πόλη. Δεν κινείται τίποτα έξω. Ειδικά το βράδυ είναι νέκρα», τόνισε.