Την ανησυχία της Αθήνας προκαλούν οι απειλές Ερντογάν ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, θα ανοίξει τα σύνορα και τον δρόμο για την Ευρώπη στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους. Την ανάγκη για ένα «plan B» για το προσφυγικό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ads

«Η Αθήνα παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχητο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη κίνησης στο πεδίο της ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα Plan B» υπογράμμισε. Η ΕΕ, τόνισε, πρέπει να κάνει σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, ο Γ.Μουζάλας κάλεσε σε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαμοργή των αποφάσεων για αποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της ΕΕ. «Οι πρόσφυγες πρέπει να ανακατανεμηθούν εξίσου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και όχι σε μεμονωμένες» υπογράμμισε.

Ads