Ρίψη στεφάνου στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων πραγματοποίησαν, σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και εν πτήση ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο, έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο. Το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Η τουρκική Hurriyet γράφει ότι η ακτοφυλακή της χώρας παρεμπόδισε την ελληνική κανονιοφόρο να προσεγγίσει τα Ίμια για να καταθέσει στεφάνι, ο Έλληνας υπουργός Άμυνάς και δημοσίευσε κι ένα βίντεο. «Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια) και η ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές»

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, «είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων». «Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι» είπε.