Ρήξη μπροστά στις κάμερες είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ Σταϊνμάγερ, με αιχμή το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα. «Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά ότι το ζήτημα συνεχίζει να είναι «θέμα των συζητήσεων».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε τις αξιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αποπληρωμή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου αλλά και των πολεμικών αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας πως αυτά τα θέματα έχουν ρυθμισθεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας.

Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Γκάμπριελ δήλωσε κατηγορηματικά: «Η πιθανότητα είναι μηδενική». «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σε αυτή την οδό» πρόσθεσε. Ακόμη, μετά από τη συνάντησή του με τον Φρανκ Σταϊνμάγερ, ο κ. Κοτζιάς έκανε έκκληση για συνεργασία προς τους εταίρους, ώστε «να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό», ενώ ζήτησε κατανόηση στο θέμα του χρέους.