Καθαρά διχασμένη και με κυοφορούμενη, όσο και σπάνια, συμμαχία Βερολίνου – Βρυξελλών – Αθήνας οδεύει η Ευρώπη στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για το προσφυγικό.

Ads

Μείζον διακύβευμα της συνόδου, και κυρίως των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που θα υπάρξουν στο περιθώριό της μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, είναι το εάν θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο των «σκληρών» κεντροευρωπαίων για κλείσιμο των συνόρων – ένα κλείσιμο, που οριοθετείται ήδη στη μεθόριο των Σκοπίων και θα έχει ως μεγάλο θύμα την Ελλάδα.

«Σημαιοφόρος» της σκληρής γραμμής, κόντρα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ, παραμένει η λεγόμενη «ομάδα Visegrad» – το κουαρτέτο Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβακίας που προσέρχεται απόψε σε ξεχωριστή σύνοδο και διαμορφώνει κοινό μέτωπο ενόψει της συνόδου των Βρυξελλών.

Το στίγμα του εν λόγω μετώπου έδωσε καθαρά ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαν Σομπότκα, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η ομάδα Visegrad είναι έτοιμη να στηρίξει τις βαλκανικές χώρες προκειμένου να σφραγίσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα – μια στήριξη, που απευθύνεται πρωτίστως στα Σκόπια.

Ads

Ο Σομπότκα είπε ότι οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση των προσφγυγικών ροών από την Ελλάδα δεν έχουν αποδώσει και τόνισε στο Reuters: «Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου… Οι τέσσερις του Βίζεγκραντ καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούν στο μονοπάτι από τα δυτικά Βαλκάνια και να δείξουν αλληλεγγύη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να τις βοηθήσουν με την προστασία των συνόρων τους».

Σθεναρός αρωγός των «4» στο σχέδιο για κλείσιμο τον συνόρων παραμένει η Αυστρία. Ο συνήθης «ύποπτος» υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ξαναχτύπησε σήμερα και, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, διαμήνυσε προκλητικά ότι «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερο από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε πως το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη. «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο… Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα».

Κόντρα στους Visegrad η Γερμανία

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους σκληρούς κεντροευρωπαίους παραμένει η Γερμανία – ή τουλάχιστον, η γερμανική καγκελαρία, η οποία σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον δείχνει να τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων για ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα και ενιαία στάση από την ΕΕ στο προσφυγικό.

Το πλέον ενδεικτικό είναι το σημερινό άρθρο του Γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην FAZ, με το οποίο απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι “ψευτολύση” που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», τονίζει, τασσόμενος ταυτόχρονα και υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους.
«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους» γράφει, προσθέτοντας:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών… Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία.

Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση, οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ηχεί ως κυνισμός».

Κοινό μήνυμα Βερολίνου – Βρυξελλών

Θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της Ελλάδας πήρε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το άρθρο Γκάμπριελ είπε: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις – για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης».

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζοντας πως «οποιαδήποτε διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να γίνει μαζί με την Ελλάδα και όχι ενάντια στην Ελλάδα.»