Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι γύρω στο 2% αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,7%, αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών των χωρών της Ένωσης.

Ads

Όπως σημείωσε ο εν λόγω αξιωματούχος στο Reuters, η αναθεώρηση οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, παρά την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο υπογραμμίσε πως η Κομισιόν διατηρεί τη βεβαιότητα ότι ακόμη και χωρίς τα πρόσθετα μέτρα της περιόδου 2019-2020, η οικονομία θα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως το σενάριο στο οποίο δουλεύουμε προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 22 Μαΐου. Για εμάς, είπε, υπάρχει ήδη SLA, το ΔΝΤ όμως θέλει και μέτρα για το χρέος, ώστε να θεωρήσει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί.

Ads

Σημείωσε πως αν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου απαιτούνται 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης και περίπου άλλες 5-6 εβδομάδες για την απόφαση του ΔΝΤ, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Έτσι φτάνουμε στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Το βασικό θέμα είναι να γίνει το πολιτικό βήμα στις 22 Μαΐου» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας στο μεσοδιάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα.